Resultatløst "Jomfrusøk"

Publisert
Relatert artikkel
- Vi tror ikke de tyske dykkerne har funnet den nederlandske fløyten "Joffrau Elisabedt" som sank i området i 1760. Det er likevel litt spesielt at "Juist" kom i rett linje fra Tyskland og gikk strake veien inn i området der vi tror vraket ligger. Det er det samme stedet marinefartøyet lå sist sommer også, sier Lars Skomedal som torsdag varslet om mulig vrakplyndring i Søgneskjærgården.
Dykket samme sted Søndag ettermiddag var Skomedal, Steinar Monsen og Karl Klungland ute i området for å sjekke grunna der det tyske marinefartøyet lå torsdag. Det var også her Skomedal fikk lov til å fotografere flasken og tallerkenen som ut fra bildene er datert til å være fra sent 1600 til tidlig 1700 tall.
Cirka kl. 13.30 gikk Klungland og Monsen i vannet og dykket på rundt 35-meters dybde i en halvtime.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det eneste som kom opp fra dypet søndag var en fin steinbitt.

Uten funn
Søket var resultatløst, uten spor etter "Joffrau Elisabedt". Imidlertid er medlemmene i Søgne Dykkerklubb overbevist om at den rundt 50 meter fløyten ligger i området og vil fortsette søket utover våren. Søndag var sjøen såpass urolig i havgapet at det vanskeliggjorde videre søk utover ettermiddagen.
I følge Lars Skomedal er saken nå anmeldt og kan etterforskes videre. N247 skrev lørdag at politiets rapport etter undersøkelsene fredag nå ligger hos embedsvakten i Forsvarsdepartementet. "Marinefartøyet "Juist" er immunt og kan ikke bordes av norske myndigheter. Derfor er saken brakt opp til et politisk nivå.

Om den nederlandskbygde fløyten skriver Wikipedia:

Fløyt er et seilskip som ble utviklet på slutten av 1500-tallet i Nederland.

Fløyten hadde tre master, hvor fokkemasta og stormasta hadde to råseil og mesanmasta hadde latinerseil. Skrogets kvadratiske tverrsnitt og den flate bunnen ga fløyten god kapasitet for bulklast. Fløyten var i tillegg en skipstype som kunne bygges hurtig og bemannes av et relativt begrenset mannskap.

Fløyten hadde en sentral betydning for Nederlands dominans i verdenshandelen på 1600-tallet.
Sist oppdatert 15.02.2015 klokken 23.43 av Nicolai Prebensen
Steinar Monsen (t.v.) og Karl Klungland var i sjøen en halvtime uten å finne spor etter "Joffrau Elisabedt". (Foto: Nicolai Prebensen)
Tallerkenen og flasken Lars Skomedal fikk fotografere torsdag ettermiddag. (Foto: Lars Skomedal)
Powered by Labrador CMS