- Drømmen er en bærekraftig elv

Publisert

Mange ildsjeler har bidratt til at en tidligere gjennomforurenset Songdalselv endelig, etter mange års innsats, er tilnærmet ren. Fisket har tatt seg opp og i fjor ble det registret fangster på rundt 500 kilo, hvorav omtrent halvparten var laks og resten sjøørret.


Tyvfiske
Da snakker vi om registrerte fangster. Søgne og Songdalen elveeierlag anslår at mørketallene nok er omtrent lik de registrerte fangstene.
- Tyvfiske er dårlig gjort når du kan stå i elva hele sesongen for 800 kroner, og stort sett i hele elva, sier leder i elveeierlaget Espen Halvorsen til N247.
Vi møtte han ved «Sygna» da han gjorde sesongens aller første kast etter storfisken, 200 meter i luftlinje fra Nodeland sentrum. 
Plask
Sammen med oss står også Torstein Tjomsland som allerede har gjort noen kast uten resultat. Praten om elva går, inntil plasket fra en laks tydelig høres gjennom suset fra en frisk vestavind. Da forsvinner Tjomsland, og Halvorsen står lattermild igjen. Årets fiske har begynt.
- Får du laks før 1. juli skal den ut igjen. Ørreten beholder du, sier han.
- Vi skal ikke tjene penger på fiskekortene, men registrerer du deg og betaler avgiften vil vi kunne føre mye bedre statistikker på hvem og hvor mange som fisker i elva. Pengene går til rett tilbake til elva i form av tiltak for ytterligere forbedring av elvas kvaliteter. Registrerte fiskere melder også tilbake fangstene, og da kan vi som jobber for å få elva tilbake til gamle høyder, mye lettere følge elvas utvikling som ørret- og lakseelv. 
Kalk
Det er også positivt at fylket nå ser ut til å ville sette i gang det automatiske kalkingsanlegget i oktober. Det går rette veien. I de «gode gamle dagene» ble det fisket atskillige tonn med laks i elva. Håpet er å få de kvalitetene tilbake til elva, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Espen Halvorsen i elveeierlaget startet fisket i Songdalselva sist mandag.

- Jeg måler vannkvaliteten hver eneste uke. PH-verdien er nå så bra at jeg, uten å lure på det, kan drikke vann rett fra elva. Selv når vannføringen er så liten som nå, sier Halvorsen.
- Jeg håper at vi på sikt kan få en jevnere vannføring. Under fisket i fjor var det så lite vann i elva at det ikke kom særlig mye fisk opp. Laksen stod og stampet nede i Høllen. Frem til nå i år har ikke dette vært et problem, og som vi nettopp hørte er det storfisk på vei oppover elva, sier han.
Songdals-/Søgneelva ikke inndelt i soner slik andre lakseelver gjerne er. Du kan fiske hvor du vil langs den omlag tre mil lange elva, med unntak av enkelte steder litt lengre oppe i dalen. Her finnes det ikke fargede soner, og for 800 kroner er elva din. Alt dette får du opplysninger om når du kjøper fiskekort.
- Vi har et overordnet mål om at befolkningen i Søgne og Songdalen skal få et forhold til elva. Mye av forsøplingen er stoppet, men fremdeles finner vi mye som ikke skulle ha vært der, fortsetter Halvorsen som legger til at de rydder opp gjennom hele sesongen. 
Flue eller sluk?
- Det mest politisk korrekte svaret må vel være at det er opp til den enkelte. Personlig synes jeg det er best å fiske med sluk i denne elva, men det er ingenting som er så morsomt og spennende som å dra ørret eller laks på flue, sier Halvorsen.
Drøm?
- Å få en bærekraftig elv. Det er lagt ned et stort arbeid av mange gjennom flerfoldige år. Akkurat nå er elva utrolig bra og arbeidet fortsetter i tiden fremover. Jeg vet at det er helt feil å si dette nå som vi er i nærheten av en sommer, men kunne vi få skikkelig med vann fremover vil også vannføringen bli så stor at det fort kan bli veldig moro å fiske her. Vi får heller håpe på masse varme og sol mellom regnskyllene, sier en smilende leder av Søgne og Songdalen elveeierlag.
Sist oppdatert 19.06.2015 klokken 21.49 av Nicolai Prebensen
Mandag åpnet ørret- og laksefisket i Songdalselva. Espen Halvorsen har sammen med mange entusiaster brukt utallige timer for å få elva tilbake til det elva en gang var. Mandag startet sesongen og Espen var selvsagt på plass, med stang. (Foto: Nicolai Prebensen)
Torstein Tjomsland lot intervju være intervju da vi hørte liv i elva mandag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS