Steinar Monsen (t.v.) og Søgne Dykkerklubb påtar seg jobben med å gjøre forsøk på å få hektet en kabel som ligger midt i trålfeltet til rekefiskerne i distriktet. ROV'en på bildet er den som skal benyttes i arbeidet. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Vågehval-saken: Søgne Dykkerklubb gjør et forsøk på å fjerne loddet

  Nicolai Prebensen
  13. juli 2018
  16:07
- Hvis det er mulig å få til, skal vi gjøre et forsøk på å få hekta en krok i loddet som ble brukt da vågehvalen ble dumpet midt i reketrålernes fiskefelt i slutten av mai. Vi regner at en fisker eller to vil være med på å løfte loddet hvis vi får det til, sier Steinar Monsen i Søgne Dykkerklubb til N247 fredag ettermiddag.

Fredag var han i møte med Søgne-ordfører Astrid Hilde (Ap) og Alf Erik Andersen (FrP) i Mandal kommune.

Dekket utgifter
Resultatet av møtet ble at Søgne Dykkerklubb får dekket sine utgifter ved å gjøre et forsøk på å feste en krok på det 750 kilo tunge loddet ved hjelp av klubbens nyinnkjøpte ROV.

Mandal og Søgne kommuner dekker utgiftene inntil et visst beløp.

- Blir dette uforholdsmessig dyrt, må vi Mandal kommune fatte et vedtak i saken og henstille til Fiskeridirektoratet om at de tar seg av saken på direktorats- eller departements-nivå, sier ordfører Astrid Hilde til N247 fredag ettermiddag.Hun understreker at hun berømmer fiskere og i særdeleshet Søgne Dykkerklubb som sier seg villige til, på dugnad, å løse saken på enklest mulig vis.

Det var Kystvakten som på tross av advarsler dumpet vågehvalen og loddet midt i trålfeltet til rekefiskerne i distriktet. I ettertid har Kystvakten fraskrevet seg ethvert ansvar for hvor dumpingen ble gjort.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Bildet er fra møtet mellom kommunene Mandal og Søgne, samt Søgne Dykkerklubb og Fiskarlaget Sør. (Foto: Privat, med tillatelse fra ordfører Astrid Hilde). 

Reparasjon
- ROV'en vår er akkurat nå hos forhandler for å reparere kartsystemet til undervannsfartøyet. Vi håper at den blir returnert til Søgne i løpet av neste uke. Da kan vi gå i gang rimelig kjapt med forsøket på å få hektet oss i loddet. Vi trenger hundre meter styringskabel ekstra i tillegg til vår egen, men det håper jeg vi kan få lånt ett eller et annet sted, sier Steinar Monsen.

- Det blir et interessant stykke arbeid på et dyp jeg aldri har sett bilder fra i Søgne-skjærgården, avslutter entusiasten.
Sist oppdatert 13.07.2018 klokken 20:37 av Nicolai Prebensen

Her dumpes hvalen og loddet av KV Nornens mannskapet midt i trålfeltet til rekefiskerne, på tross av at de ble advart mot dette. (Foto: Kystvakten)

Den røde firkanten markerer dumpestedet til vågehvalen og loddet. Strekene markerer hvor fiskerne tråler, såkalte tråldrag. (Foto: Skjermdump)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no