Sjelden art på besøk i barnehagen tirsdag. Oliver (3 år) og Sander (5 år) lurer på om vindelsvermeren flyr om natta kanskje.

– Eksepsjonelt med så mange

Publisert

Mandag dukket det opp en uvanlig gjest i Åros barnehage.

– Vi fant denne på utsiden i dag, og den var så stor og så spesiell at vi måtte sjekke opp dette, sier farbarbeider i barnehagen, Corine Vollen til N247.

I en plastboks ligger det som er identifisert som en vindelsvermer, et insekt som normalt oppholder seg i varmere strøk enn her nord.

Vindelsvermeren som dukket opp i Åros barnehage tirsdag.

– Alle barna her ble nok forskrekket og stod lenge og kikket på den fremmede som vi har forstått kan dukke opp her til lands av og til selv om den er en sjelden gjest, forteller Vollen videre.

I barnehagen mente de funnet var så spesielt at de kontaktet fagfolk fra UiA, og zoolog Roar Solheim var mer enn interessert i å overta den sjeldne sommerfuglen.

Solheim bekrefter at dette er en vindelsvermer.

– Den kan minne om ligustersvermeren som er mer vanlig her. Vindelsvermeren har jeg kun sett en gang tidligere for mange år siden på Hamar, men det rapporteres av og til at den er sett i Norge, sier Solheim.

Flere sjeldne

Det han likevel påpeker som eksepsjonelt er at det nylig er observert flere sjeldne arter i nærområdet. I følge zoologen er det i tillegg til dagens observasjon nylig sett eksemplar av den sjeldne oleandersvermeren og to eksemplar av dødninghodesvermer i Mandal.

– Disse holder normalt til rundt Middelhavet og trekker noe nordover. At disse nå kommer så langt mot nord kan trolig forklares med uvanlig værforhold, tror zoologen.

– Eksepsjonelt, sier zoolog Roar Solheim etter flere observasjoner av sjeldne svermere i lokalområdet.

Dagens funn i Årosskogen ble uansett spennende for barna i Åros barnehage, og zoolog Roar Solheim fra Agder naturmuseum ved UiA fikk et hanneksemplar av vindelsvermer til nærmere studier.

Powered by Labrador CMS