Alf Helge Repstad er på Supporterunionen for Britisk Fotballs eksklusive liste for banehopping, det betyr å besøke flest baner.

Er på eksklusiv liste 

Alf Helge Repstad (72) fra Søgne er en av Norges mest dedikerte fotballentusiaster. Siden 1974 har han besøkt hele 87 fotballbaner i England og Skottland. Denne imponerende prestasjonen har sikret ham en plass på Supporterunionen for Britisk Fotballs eksklusive liste over banehoppere, et nettverk av entusiaster som deler hans lidenskap for groundhopping.

Tynecastle Stadium, hjemmebanen til den skotske klubben Hearts fra Edinburgh

–Det er en helt spesiell opplevelse å oppleve atmosfæren på forskjellige stadioner, uansett nivå, det er like gjevt å ha vært på en liten, sliten bane i lavere divisjoner som på en storslått Premier League-stadion, forteller Repstad om målet for banebesøkene.

Ofte kombinerer han turer med Premier League kamp, og kamper i lavere divisjoner.

Groundhopping, eller banehopping som det kalles på norsk, er en uoffisiell konkurranse hvor målet er å besøke flest mulig fotballbaner. For å kvalifisere til den britiske listeplassen kreves minst 25 besøkte baner, en milepæl Repstad for lengst har passert. I tillegg til sine britiske eventyr har han besøkt 27 baner i Tyskland, der han også er registrert som banehopper via en app.

Engelsk fotball har en spesiell plass i hjertene til mange, og hvert år reiser rundt 100.000 nordmenn til England for å oppleve fotballens hjemland.

Julen regnes også som en stor fotballhøytid, der kommer kampene tett på hverandre.

–Boxing Day-kampene 2. juledag er noe helt spesielt. Det er en fantastisk atmosfære, og det er en tradisjon for mange, forteller Repstad

Repstad er blant dem som har gjort fotball til en av sine livsstiler. Som lidenskapelig Sunderland-supporter har han sett sitt favorittlag spille 17 ganger hvorav 9 på hjemmebanen.

Hans første kamp England var i 1974, mellom Queens Park Rangers og Manchester City i London.

Kopi av pokalen da Sunderland vant FA-cupen i 1973, og en av årsakene til at Repstad ble fotballentusiast og Sunderlandsupporter. Fra fotballmuseet i Sunderland.

Den gangen var det en stor prosess med å komme seg til England. 

– Vi var fire kamerater på den turen og vi hadde valgt å ha med bli. Startet med danskebåten til Hirtshals, kjørte videre til Esbjerg og ferge derfra til England, mimrer han

Han har også sett en rekke kamper i Skotland og prøver å få med seg minst en ny bane på hver fotballtur.

Banebesøk og kulturelle opplevelser

Repstad legger vekt på å kombinere fotballturene med andre opplevelser som museer, musicals og utforskning av byene han besøker. For ham handler ikke fotballturene bare om kampene, men også om opplevelsen rundt. Han har besøkt både toppmoderne stadioner og enklere anlegg. Tottenham Hotspur Stadium er blant de mest imponerende, mens Memorial Stadium som er hjemmebanen til Bristol Rovers, står i kontrast som en av de enkleste han har opplevd, mulig med en totalopplevelse av det kraftige uværet som herjet den dagen.

–Det var dårlig vær, og stadionet var noe av det simpleste jeg har sett, men det hadde sin egen sjarm, forteller han.

Han forteller at han ofte kombinerer flere kamper på besøkene han har til balløya.

–Det er på de mindre stadionene i lavere divisjoner du virkelig føler fotballkulturen, sier han videre.

Repstad har også opplevd flere utfordringer under sine turer. Han minnes en gang de tok fly til Gatwick utenfor London. Derfra skulle de ta tog til Southampton. Tiden var knapp for å rekke kampen i Southampton. Men det viste seg at underveis delte toget seg, der en del skulle til Southampton, mens den andre delen skulle til Eastbourne. De satt i delen som skulle til Eastbourne. Vel fremme i kystbyen måtte de ta drosje til Southampton, og de havnet i trafikkork.

–Etter en stund fant vi ut at det ikke var veldig langt fra banen der drosja sto i trafikkorken, så ve betalte, hoppet ut av drosja og rakk kampen idet dommeren blåste til avspark, sier han med et smil.

Repstad forteller om god pubkultur før kampene. Puben The Dun Cow er en av pubene Sunderlandfansen samles på før kampene. Har vært pub her siden 1834.

En annen gang sto han to timer i kø for en Pink Floyd-konsert, bare for å oppdage at de sto i feil kø.

–Det var frustrerende der og da, men det er slike opplevelser man ler av i ettertid. Jeg liker å besøke museer, se musicals og utforske byene jeg er i, forteller han videre.

Et liv med fotball

Hjemme i Norge har Repstad også en rik fotballhistorie. Han spilte i 14–15 sesonger for Søgnes seniorlag og har vært en viktig del av klubbens ledelse, inkludert syv år som formann. Etter spillerkarrieren ble han dommer og senere dommerveileder. Repstads interesse for engelsk fotball startet med NRKs tippekamper, der han først fikk øynene opp for Sunderland etter deres seier over Leeds i FA-cupfinalen i 1973.

–Fotball har alltid vært en stor del av livet mitt, sier han entusiastisk.

Gjennom årene har Repstad reist med venner, kolleger og andre fotballentusiaster. Allerede i januar har han planlagt en ny tur til England for å se Sunderland mot Portsmouth, og i mars skal han reise med tidligere kolleger for å se Tottenham mot Bournemouth.

–Det er noe spesielt med å dele disse opplevelsene med andre som har samme lidenskap,  forteller han

Alf Helge Repstads historie viser hvordan lidenskap for fotball kan bli en livslang interesse som kombinerer sport, reise og kultur.

–Fotball handler om mer enn bare kampen. Det er en opplevelse, en kultur og et fellesskap, avslutter banehopperen. 

 

Powered by Labrador CMS