– Dette er ikke utslipp, skriver Havforskningsinstituttet (HI).

HI: Helt ufarlig

Publisert

– Det er heldigvis en ufarlig alge – med en spesialeffekt: Rører du vannet, glimter den til, bokstavelig talt. Vi har fått meldinger om funn fra Sandefjord til Kristiansand.

Det skriver Havforskningsinstituttet (HI) på egne hjemmesider.

I artikkelen står det videre forsker Lars-Johan Naustvoll nylig har fått melding om «sjoko-sjøvann» langs kysten i sør.

Det var publikum hadde kontaktet lokale myndigheter etter å ha sett rustrødt sjøvann og lurte på om dette var utslipp av noe slag.

Heldigvis kan Havforskningsinstituttets algeekspert berolige de eventuelt engstelige.

– Slik ser en oppkonsentrering av Noctiluca scintilance ut. På høsten får vi ofte rapporter fra folk som ser rustrødt vann i bukter og mindre viker, som oftest etter perioder med pålandsvind, sier han.

Kan gi «kuler» på kroppen – men er bare snill

Slike ansamlinger er forholdsvis vanlige lang kysten, og vi ser dem som oftest i august–oktober.

Så langt i år har HI fått meldinger fra Sandefjord til Kristiansand om slik «misfarging» av vannet.

– Du kan fint bade i vann hvor algen er oppkonsentrert. Du kan da kjenne at du får små «gelékuler» som henger igjen på kroppen, men det er aldeles ikke farlig, fortsetter, Naustvoll.

Svøm i et hav av lysglimt

Algen med det stilige latinske navnet kalles også for «morild-algen». Den har nemlig et aldri så lite partytriks i ermet.

– Denne algen lager lysglimt dersom vannet berøres. Når det blir litt mørkt utover kvelden og natten, er dette mulig å se. Dersom du er ute og tar et kveldsbad er det fascinerende å svømme i et hav av små lysglimt eller morild, avslutter Naustvoll,

Powered by Labrador CMS