«Alle ga noe, noen ga alt for alle oss andre»

Publisert

Appellen ved Søgne hovedkirke frigjørings- og veterandagen 8. mai ble skrevet av Emily Taxerås & Malak Farhat fra Tinntjønn skole. Under kan du lese deres appell i sin helhet.
«Kjære alle sammen. I dag feirer vi friheten, freden og folkestyret vårt. Vi feirer også samholdet og tilliten mellom oss. 8. mai 1945 ble Norge igjen fritt etter fem års naziokkupasjon. Og hvert år siden da har vi feiret frigjøringsdagen. Vi bruker denne dagen til å glede oss over et fritt og demokratisk Norge og samtidig hylle alle motstandsfolk, krigsseilere og sivilpersoner som tok opp kampen mot okkupantene.
Vi burde egentlig feire dette stort, sammen over hele landet, men i år, som i fjor får vi ikke markere dagen på den måten vi hadde ønsket, og som heltene vi hedrer fortjener.
Nok en gang har vi blitt minnet om hvor avhengig vi er av våre små og store fellesskap. Vi henter ut det beste i hverandre, så hver og én kan få bidra på sin måte til å styrke landet vårt i framtida.
Alle ga noe, noen ga alt for alle oss andre. Det er hva det ligger i å være veteran. Det å stille opp og ønske å gjøre en forskjell. Det å stå opp imot noe som er større enn seg selv. Men den forskjellen kan ingen utgjøre alene. Vi er ingenting uten de vi har rundt oss. Derfor er 8. mai en dag for å feire friheten og for å hedre de som har kjempet. De som ga alt for oss andre. I dag skal vi minne hverandre på at freden aldri må bli tatt for gitt.
Bak oss nå står det syv navn på minnesteinen, og disse skal vi i dag få lov til å ære og minnes.
  • Bjarne Hævaker, medlem av motstandsgruppen til major Laudal
  • Johan Fredrik Jakobsen, krigsseiler i marinen, og Kompani Linge
  • Adler Røstad, krigsseiler
  • Toralf Kristensen, Krigsseiler
  • Peder Sigurd Govertsen, krigsseiler
  • Andor J. Olsen, krigsseiler
  • Peder Magnus Aaraas, krigsseiler»
Emily J. Taxerås og Malak Farhat fra Tinntjønn skole holdt appell ved minnesmerket over falne under 2. verdenskrig ved Søgne hovedkirke på Lunde. (Foto: Roar Tolfsen)
Harald Evensen, med flagg og Ove Austrud i NVIO Kristiansand under minnemarkeringen ved Søgne hovedkirke lørdag formiddag. (Foto: Roar Tolfsen)
Powered by Labrador CMS