8 av 10 ønsker hjelmpåbud i alpinbakken

Publisert

– I en spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer åtte av 10 at det bør innføres et generelt hjelmpåbud i alpinbakker.

– Å kjøre på ski er forbundet med risiko, og mange hodeskader kunne vært unngått ved bruk av alpinhjelm, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg i en pressemelding lørdag morgen.

Det er ikke påbudt med hjelm i alpinbakker i Norge, men mange alpinanlegg har på eget initativ innført krav om hjelm. I spørreundersøkelsen svarer 78 prosent at det bør innføres hjelmpåbud i alle alpinbakker. Det er for øvrig et større flertall blant kvinner enn menn for et slikt påbud, 82 mot 73 prosent.

– Det finnes over 200 alpinanlegg i Norge og interessen for alpinkjøring er stor. Spesielt i vinter- og påskeferien er det mye folk i bakkene. Så er det jo slik at de fleste uhell er mindre alvorlige, man faller eller blir kjørt på. I tillegg er alpinanleggene blitt bedre på å merke løyper og tilrettelegge for sikkerhet. Likevel, en god del kjører ofte uten hjelm, og flere kjører i bakkene utenom åpningstid og ofte utenfor preparerte løyper, sier han.

Vinter- og påskeferien er høysesong for alpinkjøring, og de siste årene har det vært flere ulykker og dødsulykker i alpinanlegg i Norge. Mange blir skadd i alpinbakker hvert år.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, anbefaler for øvrig både alpinhjelm og ryggskinne i alpinbakken.

To av 10 bruker sjelden eller aldri hjelm

I en tidligere undersøkelse for Tryg svarte 17 prosent at de sjelden eller aldri bruker hjelm i alpinbakken. Kun én av ti svarte at de alltid bruker hjelm i akebakken.

– Det er forskjell på en ski- og akebakke, men kommer du susende ned på akebrett i en isete bakke i høy hastighet uten hjelm er det risikosport. Faller man av eller kjører inn i noe kan hodeskadene bli alvorlige. Selv om det ikke alltid er nødvendig med hjelm når en aker vil det alltid være situasjoner hvor hjelm er viktig og riktig, sier Brandeggen.

Powered by Labrador CMS