Åpen dag med busstur på nye E39 søndag

Publisert

- Vi er ganske stolte av det arbeidet som har pågått i fire år og som har resultert i at nesten to mil med ny trafikksikker firefelts motorvei nå er praktisk talt ferdig bygget. For folk flest vil veien se ferdig ut, og det er bare mindre ting som gjenstår. Søndag 30. oktober inviterer vi derfor publikum til å være med på «Åpen dag» i prosjektet, sier senior kommunikasjonsrådgiver, Nils Bernt Rinde i Nye Veier AS til N247.
Oppmøte på Lohnelier
Rinde forteller videre at det blir oppmøte på Lohnelier ved det nye motorveikrysset for de som ønsker å ta den nye veien i nærmere betraktning. 
- Vi tar med besøkende på en guidet tur i busser, og vi kjører fra Lohnelier mot øst og vest. Helt øst på den nye veien snur bussen ved Grauthelleren, i vest er snuplassen ved overgangen fra denne nye strekningen til den syv kilometer lange strekningen vestover mot Mandal, en vei som ble åpnet for trafikk i desember 2021. Guidene vil fortelle om veien og om utbyggingen og om flere morsomme «fun facts», utdyper han. 
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hit, men ikke lenger. Ved Grauthelleren er det foreløpig slutt på motorveien. Nye Veier gjør frem mot sommeren 2023 forberedelser til Ytre ringvei, og når disse forberedende arbeidene er sluttført vil direkte av- og påkjøring til motorveien bli tatt i bruk. (Foto: Jon Aamodt).

Denne artikkelen ble først publisert 25. oktober.
Den nye motorveien har fartsgrense på 110 km/t når den blir offisielt åpnet for trafikk, men inntil veien åpnes er fartsgrensen i anleggsområdet på 50 km/t. Bussene vil kjøre med lav hastighet og stoppe slik at publikum får tid til å se og til å ta bilder, men det blir ikke anledning til å forlate bussen og vandre rundt på egen hånd inne i anleggsområdet. 
Pølser fra Slakteren
- Ved Lohnelier blir det rigget telt hvor Nye Veier, totalentreprenøren AF Gruppen og andre underentreprenører vil være til stede og informere om sitt arbeid i veiprosjektet. Så serverer vi også pølser fra den lokale Slakteren i Søgne innimellom praten, tilføyer Rinde. 
Selv om det kjøres med lav fart denne dagen, tror Rinde mange vil bli overrasket over i hvor stor grad reisestrekning og reisetid blir forkortet med den nye veien. I tillegg inneholder den 19 kilometer lange strekningen flere konstruksjoner som vil få oppmerksomhet under rundturen. Arrangørene nevner spesielt Sørlandets lengste biltunell, Søgnetunellen på 4.040 meter hvor også veiens laveste punkt, 10 meter under havoverflaten befinner seg. Trysfjordbrua og flere av de andre konstruksjonene i anlegget vil også bli viet oppmerksomhet denne dagen. 
- Påmelding på nett
- For at vi skal ha nødvendig oversikt over logistikken denne dagen, ønsker vi at publikum melder seg på arrangementet som er gratis. Vi holder på fra klokken 10.00 til klokken 15.00 søndag, sier Rinde og ønsker på vegne av arrangørene alle velkommen til en spennende omvisning. 
Omvisningen på den nye veien blir organisert i to puljer henholdsvis i tidsrommet klokken 10.00-12.00 og 13.00-15.00.

Bildet under: Trafikk fra den tidligere åpnede veien vest for den nye strekningen slippes om kort tid inn på den 19 kilometer lange strekningen frem mot Grauthelleren. (Foto: Jon Aamodt).
Sist oppdatert 30.10.2022 klokken 10:10 av Nicolai Prebensen
Veiens laveste punkt 10 meter under havoverflaten inne i Søgnetunellen. Legg merke til de grønne lysbuene som markerer hjelpestasjonene i tunellen. (Foto: Jon Aamodt)
Den 537 meter lange broa over Trysfjorden ble koplet sammen i februar 2022. Veibredden på broa er 24 meter. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS