Lørdag kveld var rundt 80 gjester samlet til jubileumsfesten på Hotel Norge.
Lørdag kveld var rundt 80 gjester samlet til jubileumsfesten på Hotel Norge.

Feiret seg selv

Publisert
Styret i Flekkerøy Båtassuranseforening 2023. Fra venstre: Thor Inge Knudsen, Severin Reinertsen, Asbjørn Reinhardsen, Arild Rudolfsen, Einar Kristiansen, Ola Mosberg, Sverre Gunnar Syvertsen og Harald Nodenes.
Styret i Flekkerøy Båtassuranseforening 2023. Fra venstre: Thor Inge Knudsen, Severin Reinertsen, Asbjørn Reinhardsen, Arild Rudolfsen, Einar Kristiansen, Ola Mosberg, Sverre Gunnar Syvertsen og Harald Nodenes.

- Det ble en fantastisk hyggelig og minnerik kveld med rundt 80 gjester, sier Einar Kristiansen til N247 søndag formiddag.

Mye skryt

Lørdag kveld feiret Flekkerøy Gjensidige Båtassuranseforening sitt 125-årsjubileum på Thon Hotel Norge i Kristiansand.

Einar har vært forretningsfører helt siden 1988, en forening som i følge han sjøl er litt ukjent for veldig mange

- De som kjenner til oss sier vel bare Flekkerøy Båtassuranse. Joda, selv om vi er blant landets eldste forsikringsselskap, føler jeg at vi er litt ukjent for mange rundt omkring, sier Einar som sammen med de øvrige styremedlemmene fikk mye skryt og høstet mange lovord under jubileet.

- Det ble som sagt en hyggelig kveld med god mat, flott underholdning og det ble mye mimring. Og selvfølgelig taler. Vi fikk blant annet en flott hilsen fra Kristiansand kommune ved varaordfører Erik Rostoft. Han var ærligheten sjøl og innrømmet at han aldri før hadde hørt om foreningen som faktisk er et selvstendig forsikringsselskap på Flekkerøy, sier Kristiansen videre med et smil.

Konsesjon

«Bris» kappkjører med «Sheik» inn Mæbøfjorden.
«Bris» kappkjører med «Sheik» inn Mæbøfjorden.

- I dag er det rundt 200 båter som er registrert hos oss. Blant dem enkelte andre yrkesfartøy. Vi har konsesjon fra svenskekysten og helt til Stad, men det meste er konsentrert langs sørlandskysten. Vi samarbeider både faglig og økonomisk med fire sjøtrygdelag i Sør-Norge, hvor vi er eldst. Det er jo veldig spesielt og ikke minst gøy at vi har «overlevd». For i dag blir jo mye annet fusjonert eller lagt ned. I tillegg reassurerer vi i flere utenlandske selskaper, fortsetter han og legger til at i dag er det vel neppe noen andre forsikringsselskap som har overlevd så lenge i sin opprinnelig form.

Egen bok

Da foreningen feiret sitt 100-årsjubileum, gav de ut egen bok med masse informasjon, historier og mange bilder av fartøyer i kjente farvann.

Dette står blant annet å lese:

Thomas Johan Thomassen.
Thomas Johan Thomassen.

«På de fleste øyer og i uthavner langs vår lange kyst, er hjelpsomhet og samhold fra gammel tid en gjennomgripende del av vår kystkultur. Det være seg på land eller sjø, på åkeren eller i båten, og dette ga seg utslag i forskjellige samvirketiltak.

Flekkerøy Gjensidige Båtassuranseforening er slikt tiltak, og vi vil her forsøke å tegne et bilde av foreningen gjennom hundre år. Vi har ikke så mange opplysninger om de forhandlinger som gikk forut for starten av foreningen. Heller ikke fra de første år etter at foreningen var en realitet, og må derfor ta til hjelp hva som er berettet av eldre personer som husker starten og hendelser som ga støtet til at foreningen ble stiftet. Takket være Thomas Johan Thomassen som sendte innberetninger til «Selskapet for de Norske Fiskeriers Fremme».

Dagens forretningsfører, Einar Kristiansen fra Flekkerøy er forøvrig oldebarn til både Thomas Johan Thomassen og Kristian Tønnessen som var initiativtakerne til foreningen.

Fem medlemmer

På det første møtet i foreningen ble det valgt en komite på fem medlemmer. De fikk i oppgave å utarbeide forslag til lover for foreningen. På det neste møte ble lovene diskutert og vedtatt. Foreningen var i gang. Thomas Johan Thomassen styrte det hele som både forretningsfører og formann. Av de første 45 båtene som kom med fra starten kom det 14 fra gården Skålevik, 18 fra Mæbø og 13 fra gårdene Lindebø, Kjære, Berge og Andås.

- Mye interessant lesning i denne boka som ble satt i perm for 25 år siden. Du verden. 125 år siden foreningen startet opp, og vi lever ennå. I beste velgående, sier Einar Kristiansen med et bredt og velfortjent smil.

Bildet er fra Skibbusundet på Flekkerøy i 60-årene.
Bildet er fra Skibbusundet på Flekkerøy i 60-årene.
Powered by Labrador CMS