Linn Olsen Nordby, daglig leder i Avfall Sør.

Snart kommer fakturaen fra Avfall Sør: – Vil ikke at folk skal gå på dunken

Publisert

I slutten av mai sender Avfall Sør ut den første fakturaen der de nye prisene for restavfall vil fremgå i renovasjonsgebyret. Prisene for tømming av restavfallsdunken ble justert kraftig opp 1. januar i år, med mål om å redusere restavfallsmengden og bedre kildesorteringen.

– Vi skjønner at dette er en betydelig endring for mange. Men det viktigste budskapet vårt er at du fortsatt har mulighet til å påvirke hvor mye du betaler, sier Linn Olsen Nordby, daglig leder i Avfall Sør.

Bakgrunnen for prisøkningen er at det har blitt langt dyrere å levere restavfall til forbrenning. Økte CO2-avgifter og strengere nasjonale krav til materialgjenvinning gjør at restavfall i dag er det mest kostbare avfallet å håndtere.

– Det er rett og slett for kostbart å fortsette som før. Vi må få ned mengden restavfall, og vi må sortere bedre. Det er ikke bare bra for miljøet – det er også helt nødvendig for å holde kostnadene nede, sier Nordby.

Fakturaen gjenspeiler det du faktisk kaster

Gebyrmodellen er slik at man betaler per tømming av dunkene for restavfall og bioavfall. Det betyr at de som har færre tømminger og sorterer godt, betaler mindre. Og regnestykket er ganske enkelt: Hver gang du satte ut restavfallsdunken fra 1. januar til 31. mars, kostet det 100 kroner. Prisen for bioavfall er uendret og ligger på 38 kroner.

Avfallsdunker på rekke i gata.

– Det høres sikkert ulogisk ut for noen nå, men vi ønsker oss ikke mer av pengene til innbyggerne. Avfall Sør tjener ikke noe på dette. Det beste for både innbyggerne og oss er at vi bruker mindre, kaster mindre og sorterer mer.

De som er flinke, har lite avfall og setter ut restavfallsdunken sjeldnere, vil ikke merke så mye til dette på den kommende fakturaen. Men de som har fortsatt som før, kan få seg en overraskelse.

– Gebyret skal gjenspeile det faktiske forbruket til hver og en, og det opplever vi at er det mest rettferdige for de fleste. Vi vet at det fortsatt er veldig mye som feilsorteres – faktisk over halvparten av det folk kaster i restavfallet – og det enkleste er å starte med å ta tak i nettopp det, sier Nordby.

For å hjelpe innbyggerne på veien, tar Avfall Sør direkte kontakt med dem som har store dunker og mange tømminger – og spør om de ønsker å bytte til mindre avfallsdunker.

– Vi vil jo ikke at folk skal gå på dunken, bokstavelig talt. Vårt mål er å gi innbyggerne best mulige tjenester til lavest mulig kostnad. Det er en av våre viktigste oppgaver, og det tar vi på største alvor. Men en del av det handler om å slutte å bruke restavfallet som en lettvint løsning. Det er det nemlig ikke – da blir vi sittende igjen med svarteper. Restavfall er både dyrt og det dårligste hverdagslige valget vi kan ta for miljøet, sier hun.

Positive endringer allerede

Avfall Sør gikk bredt ut med informasjon om prisøkningen både før og etter at den trådte i kraft, og det virker som de fleste har fått med seg endringen. De ser allerede positive tegn til at tiltakene virker etter hensikten.

– Fra februar og utover ser vi at mange har begynt å endre vanene sine. Det kastes mindre restavfall, og vi ser en nedgang i antall tømminger. I tillegg samles det inn mer plastemballasje hjemme, noe som tyder på bedre sortering. Vi ser også at spesielt husholdninger med egne dunker har redusert tømmingen, som tyder på at mange har begynt å bruke gebyrmodellen mer bevisst, sier Nordby.

Utviklingen går i riktig retning, men det er fortsatt et stort potensial for å redusere både mengde restavfall og antall tømminger.

– Vi må også igjen understreke at det absolutt ikke er for sent å påvirke gebyret. Hvis innbyggerne nå blir mer oppmerksomme og tømmer restavfallsdunken sjeldnere, er det flere hundre kroner å spare i løpet av bare noen måneder, sier hun.

Fakta:

· Du betaler for hver gang du setter ut dunkene for restavfall og bioavfall. Prisen for bioavfall er uendret.

· Pris per tømming av restavfallsdunken er nå 100 kroner for standard størrelse. Før var prisen 46 kroner per tømming.

· Det er høyere priser for tømming av større dunker: 172 kroner for 240 liters dunk, 461 kroner for 660 liters dunk og 585 kroner for 1000 liters dunk.

· Fakturaen for 2. kvartal som sendes ut i slutten av mai inkluderer tømminger av dunk for restavfall og bioavfall i januar–mars 2025.

· Gebyret dekker kun Avfall Sørs faktiske kostnader.

· Du kan påvirke gebyret ved å sortere bedre, tømme restavfallsdunken sjeldnere og bytte til mindre dunker.

· Du finner oversikt over tømmehistorikken din på kundeportalen Min side som du finner på avfallsor.no

Powered by Labrador CMS