Dette bekymrer båtførere i Vest-Agder

Publisert
Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

– Ikke alle finner den «roen» de skulle ønske når de ferdes til sjøs, men spesielt tre ting bekymrer mer enn noe annet, skriver Gjensidige i en pressemelding tirsdag.

Promille, høy fart og skumle skjær står for mange av de mer alvorlige ulykkene til sjøs. Det vises igjen i en undersøkelse Ipsos nylig har gjort for Gjensidige.

Vi har spurt nærmere 200 mennesker over 18 år i gamle Vest-Agder som eier eller disponerer båt om hva som bekymrer mest ute på sjøen.

Allerede før sommeren har startet for fullt, er det registrert mange alvorlig båtskader, også med personskade. Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige og krysser fingrene for at årets båtsesong, kan ble en sommer vi kan se tilbake på med glede, også når det gjelder skadetall.

Dette bekymret båteierne i Vest-Agder mest:

  • Å kjøre på skjær – 40 prosent
  • Promillekjøring – 32 prosent
  • Høy fart hos andre båtførere – 26 prosent
  • Ikke se/kjøre på folk som bader – 22 prosent
  • Farlige situasjoner på grunn av vannscootere – 18 prosent
  • Ikke oppdage andre kajakker/kanoer og lignende – 18 prosent

Gjensidige er opptatt av at de som ferdes på sjøen tar sikkerhet på alvor og forholder seg til hverandre på en god måte.

– Vi ser helt klare tendenser til at motorstørrelse og fart har økt betydelig de siste årene, sier Voll.

– Samtidig har det blitt rekordmange nye båteiere på sjøen i de siste årene. Av disse er det mange uerfarne båteiere med lite kunnskap om det å føre båt, samtidig som salget av vannscootere har gått til himmels.

Når disse sammen med mindre hurtiggående båter har høy fart nærme land, har dette med økt støy - blitt et problem for mange, sier Voll.

Han tror en del båtførere ikke er klar over at de kan være en plage for andre.

– Bruk redningsvest, og det gjelder for alle om bord, sier Voll. Styr unna alkohol og avpass farten etter forholdene. Spesielt gjelder dette når det skumrer, blir mørkt eller er i fremmed farvann, avslutter han.

Powered by Labrador CMS