Kravet til høyhastighetsbevis på førere av fartøyer som når hastighet høyere enn 50 knop innføres fra 1. juni 2023.

Fått med deg dette? Høyhastighetsbevis innføres fra 1. juni

Publisert

Regjeringen besluttet i september 2021 at det skal innføres et kompetansekrav for førere av fritidsbåter og vannscootere som kan oppnå hastighet på 50 knop eller mer. Det nye kompetansebeviset skal inneholde både en teoretisk og en praktisk del.

Kravet innføres fra 1. juni 2023.

– Alle som skal føre norske fritidsbåter under 24 meter som kan oppnå hastighet på 50 knop eller mer må ta høyhastighetsbeviset. Dette er uavhengig av om du for eksempel har båtførerbevis eller fritidsskippersertifikat fra før, skriver Sjøfartsdirektoratet på sine hjemmesider.

Direktoratet har laget en samleside med spørsmål og svar om kravet.

Høyhastighetsbeviset i seg selv gir ikke rettigheter til å føre fritidsbåt, dette fordi høyhastighetskurset ikke vil gi grunnleggende opplæring i det å føre fritidsbåt.

– Hvis du er født i 1980 eller senere betyr det at du må ha et kompetansebevis i tillegg. Det kan være båtførerbevis, ICC, fritidsskippersertifikat eller et høyere yrkessertifikat.

– Er du født før 1980 er du unntatt kravet om båtførerbevis, og du vil av den grunn dekke kravet til føre båtførerbevispliktige fritidsbåter uten å inneha et kompetansebevis. Vi vil likevel anbefale at en har minimum kompetanse tilsvarende båtførerprøven før man gjennomfører høyhastighetskurset, står det videre i artikkelen.

Powered by Labrador CMS