«Slik endte årets båtsesong i Agder»

Publisert Sist oppdatert

Grunnstøtinger, påkjørsler og tyveri står for de fleste skadene på båt meldt Gjensidige

– For mange er årets båtsesong allerede et avsluttet kapittel, noen planlegger for vinterlagring, mens andre lar båten ligge ute hele året, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige i en pressemelding torsdag.

Han tenker da spesielt på båter med påhengsmotorer som ligger ensomme og forlatte, enten på sjøen eller på land.

Gjensidige har så langt i år mottatt hele 2.100 meldinger om skader på fritidsbåter med utbetalinger på 118 millioner kroner.

- Skadene domineres av grunnstøtinger der båter har gått på et skjær, land eller kjørt på flytende gjenstander i sjøen, sier Voll.

Det har også vært flere kollisjonsskader i forbindelse med at man legger til eller fra kai.

Agder

I Agder har Gjensidige registrert nærmere 150 skader så langt i 2023 med utbetalinger på 6,5 millioner kroner. Snitterstatningen på disse skadene er 43.000 kroner. Flest skader har skjedd ved ytre påvirkning og rundt 25 kunder har opplevd tyveri av eller fra båt.

Flest skader ble registrert av båteiere i Kristiansand (49), Arendal (32) og Grimstad (19).

Tar ikke ferie

- Hvert år opplever flere hundre båteiere tyveri fra eller av båt. En påhengsmotorer har ekstrem høy verdi, også i utlandet og er blant favorittene til kjeltringene, sier Voll. 

Ofte er det organiserte bander som står bak og det meste av tyvegodset blir sendt ut av landet.

Sikret med en enkel knute

Selv en liten skjærgårdsjeep med motor kan koste flere hundre tusen kroner. Likevel ligger mange båter ute gjennom hele vinteren. Ofte er det bare en liten knute som skiller verdier for flere hundre tusen kroner fra å bli stjålet. Det nytter heller ikke å ha tatt båten på land om den er vinterlagret på en usikret henger, som nesten skriker etter å bli kjørt vekk.

Skadesesongen starter nå

- Ellers vet vi av erfaring at været blir villere og våtere, år for år, sier Voll. Han tenker da på storm og synkeskader. Husk også at frostskader på båter og motor ikke dekkes av forsikringen, avslutter han.

Slik sikrer du båten din om vinteren:

  • Merk motoren med Securmark. En merket motor er mindre attraktiv å stjele og lettere å finne og identifisere
  • Registrer båten i småbåtregisteret
  • Sikre båt og motor med vaier og hengelås
  • Monter FG-godkjente gjenfinningssystemer, både i båt og på litt mer kostbare utenbordsmotorer. Båt og motor er ofte ekstra tyveriutsatt når de står på henger. Da står den bokstavelig talt klar for bortkjøring
  • Fjern løs bensintank, eller lås denne inne
  • Fjern viktig motordel eller monter skjult hovedbryterBruk helst båthavner som har etablert vaktholdHa jevnlig tilsyn gjennom vinteren der du sjekker at fortøyninger og sikring av båten er ok
Powered by Labrador CMS