Løveunger født i Dyreparken

– Natt til lørdag ble det født fire løveunger. Én overlevde dessverre ikke, men de andre tre er friske og aktive. Kira er rolig, men på vakt, og passer godt på de tre små som hun dier. Nå er det viktig at alle fire får mest mulig ro, slik at moren får tatt seg av ungene på best mulig måte. Derfor har vi stengt Løvehuset for gjester inntil videre, sier en fornøyd dyrepasser Olav Åsland i en pressemelding fra Dyreparken onsdag morgen.

Video: Dyreparken (redigert av N247)

Det er Dyreparkens hannløve Mufasa og løvinne Kira som er foreldre til de tre små. Begge ankom Dyreparken våren 2022 etter en anbefaling fra bevaringsprogrammet de er en del av. Løveparet, som begge er fem år gamle, ble da introdusert som starten på en ny løveflokk i Dyreparken.

Det er ikke første gangen Mufasa og Kira får unger. Høsten 2022 ble flokken utvidet med fire unger, en hunn og tre hanner, som fremdeles er å se i løveinnhegningen i Dyreparken.

Mistenksomme

– Denne gangen observerte vi ikke selve paringen, men ble mistenksomme da Mufasa viste dominans overfor Kira i slutten av januar og midten av februar. Etter denne perioden viste hun ingen nye tegn til brunst, og økte i vekt. Vi har gjennomført to runder med røntgenbilder i starten av mai, men disse kunne ikke bekrefte drektighet. Kira fortsatte å øke i vekt, og mistanken ble styrket. Derfor ble hun holdt inne og gitt mest mulig ro rundt tiden før fødsel, kan veterinær Rolf-Arne Ølberg bekrefte.

Fødselen er viktig fordi løvene er en del av et internasjonalt bevaringsprogram i dyreparkorganisasjonen EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Programmet har som mål å holde en sunn bestand med løver i dyreparker, som en reserve for fremtiden.

Første gang Dyreparken fikk løveunger var i 2008.

Powered by Labrador CMS