Bibliotekar Marian Børnes er lokal koordinator for Sommerles 2023.
Bibliotekar Marian Børnes er lokal koordinator for Sommerles 2023.

Sommerles 2023: – Tror på ny rekord

Publisert

Sommerles er en nasjonal, digital lesekampanje i regi av bibliotekene. Målet er at flest mulig barn i 1. -7. klasse skal lese mest mulig i løpet av sommerferien. Forskning fra England og USA viser at barn som ikke leser i løpet av sommeren, mister inntil tre måneders lesekompetanse, mens barn som deltar på lesekonkurranser taper minimalt.

Det er bibliotekar Marian Børnes som lokalt koordinator. Hun sier til N247 at det lokalt er stor interesse for kampanjen og godt med påmeldte etter at registreringen ble åpnet 1. juni. Børnes har i forkant av kampanjen besøkt lokale førsteklasser ved skolen og informert elevene, og hun melder om stor interesse blant årskullet som for første gang deltar i lesekampanjen.

Da N247 omtalte tilsvarende kampanje i 2019 var målet at det lokale bibliotekets lesere skulle nå et mål om 400.000 leste sider i løpet av sommeren etter at resultatet foregående år hadde passert 300.000 sider.

Stigende interesse

– I 2022 nådde vi 800.000 leste sider fra brukerne av biblioteket på Tangvall, og målet i år er at vi minst skal opp på samme nivå, sier Børnes og legger til at allerede nå er 200.000 sider lest lokalt.

Premier for gjennomførte levels og ukentlige passord må hentes fysisk i biblioteket. Det fører til mange bibliotekbesøk av både fastboende og ferierende barn.
Premier for gjennomførte levels og ukentlige passord må hentes fysisk i biblioteket. Det fører til mange bibliotekbesøk av både fastboende og ferierende barn.

Fra 2018 til 2022 økte antall lesere fra like over 300 til tett på 500. Antall leste sider gikk opp fra 300.000 til 850.000, og antall bøker som ble lest av deltakerne ved biblioteket på Tangvall økte fra 3.144 i 2018 til 7.925 i 2022.

Bibliotekaren forteller videre at lesekampanjen i betydelig grad bidrar til å eksponere biblioteket for de unge leserne.

– Selv om registrering mye oppfølging foregår over nett må leserne fremdeles innom biblioteket for å få kodeord, premier og annet, forklarer hun.

Kodeord byttes hver uke, og deltakerne kan hente ut premier etter hvert som de når ulike «levels» i kampanjen.

«Natt i biblioteket»

Sommerles 2023 er bygget opp rundt tema «Natt i biblioteket». Handlingen her er at bøker må være lukket for at ikke rollefigurer i bøkene kan stikke av fra bøkene i Verdensbiblioteket i løpet av natta. Så skjer det likevel at skurker klarer å ta seg ut av bøkene, og da er det Odins hjelpere, Astrid og Asbjørn som må gjøre en innsats for å få orden i rekkene igjen. Dette er en historie som publiseres fortløpende og som bidrar til å holde leselysten intakt gjennom sommerferien.

Powered by Labrador CMS