Elevene ved 10. trinn på Tangvall skole gjennomførte trafikksikkerhetsdag tirsdag. Ambulansepersonell og brannmannskaper øver for å perfeksjonere ferdigheter.

– Veldig nyttig og god trening

Publisert

Fire lærlinger fra ambulansefag fikk prøve seg i første linje da elevene ved 10. trinn på Tangvall skole gjennomførte trafikksikkerhetsdag hele tirsdag 16. mai. Sammen med ambulansetjenesten var mannskaper fra KBR og Nullvisjonen Agder med på å gjøre dagen lærerik for ungdomsskoleelevene.

– I tillegg til være opplæring og motivasjon for elevene ved skolen, er arrangementet også svært nyttig for personell fra nødetatene som her får anledning til å trene og øve på praktiske ting, sier Tom Erik Dønnestad fra Nullvisjonen etter en innledende runde med informasjon før dagens mest spektakulære innslag skulle finne sted utenfor skoleområdet.

Bråstopp i 70 km/t

Der fikk elevene fra ungdomsskolen være vitne til bildropp, der sammenstøtet med bakken tilsvarer en kollisjon med en hastighet på 70 km/t.

– For oss som lærlinger er dette veldig nyttig og god trening. Det er ikke så ofte vi i praksis kommer borti ulykker der personer sitter fastklemt i bil, og det å kunne øve på dette og samhandlingen med brannvesenet blir derfor veldig god trening, sier lærling Hans Martin Landro til N247.

Hans Martin Landro, Torjus Roset og Jennifer Skreosen er han første års lærling i ambulansefaget, mens Sandra Ohme om kort tid er klar for å ta fagbrev som ambulansearbeider.

Sammen med Torjus Roset og Jennifer Skreosen er han første års lærling i ambulansefaget, og med seg denne dagen har de også Sandra Ohme som er i sitt andre år som lærling og om kort tid kan ta fagbrev som ambulansearbeider.

– Mer reelt med publikum

Også stasjonssjef Jarle Danielsen fra KBR legger vekt på viktigheten av at brannmannskapene kan trene på situasjoner som dette.

– Vi har regelmessige øvelser også ellers, men det å øve sammen med andre nødetater og med publikum til stede gjør øvelsen mer reell og setter et ekstra press på mannskapene. Det gir oss også en ekstra anledning til å få flere mannskaper med på øvelser, sier Danielsen som denne dagen har med seg personell fra tre ulike lag ut i feltet.

Under øvelsen på Tangvall tirsdag skulle tre «skadde» personer befris fra bilvraket som traff bakken i stor fart. Tiendeklassingene fikk se hvordan brannmannskapene klippet opp bilen og frigjorde fører og passasjer mens ambulansepersonell ivaretok de «skadde» under og etter at de var frigjort fra bilvraket.

I 70 km/t treffer bilen bakken og blir påført store skader som gjør det nødvendig for nødetatene å frigjøre «skadde» personer fra vraket.

– Resten av dagen skal det blant annet være «bråstopp», «veltepetter», førstehjelp og annet trafikksikkerhetsrelatert undervisning, sier Dønnestad.

Powered by Labrador CMS