Elever fra 1. klasse på Langenes skole undervises. Ida Jøssang er formidlings koordinator på Naturmuseum og Botanisk hage, og er en stor bidragsyter for at dette prosjektet i det hele tatt ble noe av , skriver artikkelforfatteren.

Slåttemarker i forfall

Publisert Sist oppdatert

Av Lisbeth Breland, UiA - Universitetet i Agder, Naturmuseum og botanisk hage

I samarbeid med lokale skoler i Kristiansand kommune har Naturmuseum og Botanisk Hage gått i gang med å lage et pollineringsstripe prosjekt i forbindelsen med Miljøuka 2024. Ettersom vi bygger ned viktig natur og villmark rundt oss, er kunnskapen om biologisk mangfold og hvordan vårt lokale økosystem henger sammen viktigere enn noen gang.

Pollineringsprosjekt i et samarbeid mellom Naturmuseet, Parkvesenet og Oppvekstenheten i Kristiansand kommune og Kristiansand kommunes Miljøuka, for å lære barn om biologisk mangfold, verdien av insekter og våre ville norske blomsterarter. Frøene som er brukt er bestilt fra Norsk institutt for bioøkonomi, NIBIO. Alle frø er samlet inn fra norsk natur og er vanlige sorter i norske blomsterenger.

Hva er en pollinering stripe?

En smal lang blomstereng som tilrettelegger for gode matstasjoner for våre små «hjelpere», insektene. De som videre utfører det undervurderte verdensarbeidet som vi er helt avhengig av.

Det er en tålmodighetens prøve. Det tar lang tid å anlegge en blomstereng, ikke alle planter blomstrer det første året. Og ikke alle blomsterfrø spirer. Det er et langvarig prosjekt. Men med engasjement, ivrige barnehender og gode samarbeidspartnere vil vi kunne se små blomsterspirer innen et par dager som om noen år vil bli til en flott blomsterstripe som skal settes ut ved veikanten ved Naturmuseet og den botaniske hage, og her etableres å bli en levende blomstereng til fornøyelse for insekter, fugler og de besøkendes forlystelse.

Alle 10 kassene skal fylles med norske blomsterarter. Her er prestekrage og ryllik.

Det er invitert 10 skoleklasser fra Søgne, Nodeland og Finsland.

De ulike skoleklasser for hver sin blomsterart som de sår. Det er Ryllik, Jonsok blomst, Prestekrage og Føllblom for å nevne noen.

I hver blomsterkasse finner du et skilt som forteller hvilken skole, og hvilke klasser som har deltatt på læringsaktiviteten, og hva slags blomster de har sådd.

Disse kassene med ulike norske blomsterarter vil bli satt ut i parken, hvor en allerede spennende utstilling om Kulturplantenes ville slektninger er representert å kunne bli vist frem gjennom sommeren og se plantens utvikling fra frø til spire til rosett. Vi er glade for den innsats elevene har gjort for naturen og miljøet rundt oss.

Powered by Labrador CMS