Jonas Böhlmark i Høllen mandag formiddag.

Jonas (32) setter fokus på bipolar lidelse

Publisert
Tre liter melk om dagen går med.

20. mai startet turen fra Narvik til Gøteborg på SUP brett. Mandag kom han relativt sliten inn til Høllebrygga og fikk servert «Norges beste hamburger», i følge han selv, av Nærbutikken på bryggekanten.

Turen startet ikke i Narvik. Før han tok sjøveien fatt syklet han Nord-Europa rundt, løp gjennom Finland med en hel maraton hver dag og innimellom dette en tur, blant annet i Vasaloppet.

Målet for mandagens padletur er Kristiansand hvor han for første gang skal sove i en seng og ta litt fri. En tur han anser som like lang som et steinkast. Siden 20. mai har han sovet i hengekøye utendørs.

Nå han en gang i høst når Gøteborg setter han seg på sykkelen igjen og krysser landet tilbake til Stockholm hvor han har en leilighet midt i sentrum av den svenske hovedstaden.

Når den turen er unnagjort tar han seg en løpetur for å besøke bestefaren i Mora, en løpetur på cirka 308 kilometer.

Stor hjelp

Jonas Böhlmark har diagnosen bipolar lidelse type 1 og mener selv at han har stor hjelp av denne voldsomme fysiske aktiviteten.

– En bipolar lidelse kan du ikke bli frisk av, men med riktig medisin og mye fysisk trening har jeg holdt meg friskere enn mange andre med samme diagnose. En «vanlig» psykisk lidelse kan behandles, og det er mye av grunnen til at jeg prøver å sette et stort fokus på sykdommen i hjemlandet. Jeg kan bli syk to ganger i året, mens andre med samme diagnose kan bli syke to ganger hver måned.

– Mange aviser i Norge og Sverige har skrevet om prosjektene, men på Riks TV i Sverige slipper jeg ikke til. I tillegg er det etter min mening liten politisk forståelse for denne type lidelser i Sverige, sier han til N247.

Det var ikke før han kom til Solastrand at han fikk en våtdrakt sponset av Kari Hofstad som har en rekke internasjonale og nasjonale medaljer i kajakk.

Han navigerer kun etter kart, har ikke GPS og ikke noe sikkerhetsutstyr ut over våtdrakten nå. Jonas skryter uhemmet av den norske kystbefolkningen, og han har fått mye hjelp og mat langs den til nå over 2.500 nautiske mil lange padleturen. Under turen drikker rundt tre liter melk om dagen

Mobiltelefon

– Vi er opprinnelig vikinger og grottemennesker. Vi er ikke skapt for å holde en mobiltelefon i hånden og det er en viktig motivasjon for å holde meg i aktivitet. På alle disse turene har jeg kun vært syk et par ganger, spesielt langs kysten sør for Stavanger. Det var umulig å komme i land i det landskapet og det ble mange timer på brettet uten hvile. Ut over dette har turen gått greit, selv om det er veldig slitsomt, fortsetter han.

Han får god støtte av kamerater og ikke minst foreldrene som har møtt han fem ganger på denne turen.

– For meg betyr dette mye, jobb er vanskelig å få for sånne som meg og da er det helt essensielt at jeg er aktiv i stedet for å sitte i leiligheten hjemme og bli nedfor, avslutter han.

Dette er bipolar lidelse:

Bipolar lidelse er en samlebetegnelse på psykiske vansker som gir svingninger i energinivå og stemningsleie. Disse er preget av en eller flere episoder med unormalt forhøyet energinivå og stemningsleie, og en eller flere depressive episoder. Graden av svingninger varierer fra person til person. Episodene er vanligvis adskilt av lengre perioder med normalt stemningsleie. Mange lever godt med bipolar lidelse med rett behandling og egen innsats. Man kan få bipolar lidelse både som barn og voksen. Mange får symptomer allerede som barn. Tidlig diagnosestilling og riktig hjelp kan forebygge episoder og gi økt livskvalitet. (Kilde: Mental Helse Ungdom)

Under er ruta Jonas har syklet, løpt og padlet på ett år.

Powered by Labrador CMS