Lena Løland fra EBA har nettopp overrakt premie til Håkon, Caroline, David og Jens. Mats var ikke til stede mandag.
Lena Løland fra EBA har nettopp overrakt premie til Håkon, Caroline, David og Jens. Mats var ikke til stede mandag.

Tangvall-elever best i Agder på småhus

Publisert

Caroline, Håkon, David, Mats og Jens i klasse 9B ved Tangvall skole mottok mandag formiddag premien som vinnere av «Småhus-prosjektet».

– «Småhus-prosjektet» er en aktivitet som arrangeres av Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) og opplæringskontoret for bygg- og anleggsfag, og målet er å rekruttere elever til fagutdanninger siden beregninger viser at det i årene som kommer vil være stor etterspørsel etter arbeidskraft innenfor bygg- og anleggsbransjen. Med på lasset var også lokale bedrifter som PK entreprenør og Mur i Sør, samt Søgne VGS sier rådgiver ved Tangvall skole Roald Pettersen til N247 like før han sammen med Lena Løland fra EBA skal møte klassen og overraske vinnerne med resultatet.

Alle elevene på 9. trinn på Tangvall skole deltok i april på «Småhus-prosjektet» i lokalene til Søgne Videregående skole.

Lena Løland fra EBA og rådgiver Roald Pettersen med vinnerhuset og flere av småhusene elevene ved Tangvall skole har laget
Lena Løland fra EBA og rådgiver Roald Pettersen med vinnerhuset og flere av småhusene elevene ved Tangvall skole har laget

– «Småhus-prosjektet» har Tangvall skole deltatt på en gang tidligere, og det er et motiverende, lærerikt og praktisk prosjekt hvor elevene i grupper tegner og bygger sine små drømmehus. Prosjektet drives av EBA som stiller med både personell, materiell og verktøy. På sine sider skriver EBA «Rekruttering til bransjen vil være en av våre viktigste oppgaver nå og i fremtiden. Vi trenger flere fagarbeidere, spesielt innen betongfaget. Det at ungdomsskolene ikke lenger tilbyr sløyd, gjør at ungdommen ikke lenger får en forsmak på det å være håndverker! Derfor jobber vi i EBA Agder med vårt «Småhus-prosjekt», utdyper Pettersen.

– Får teste den nye videregående skolen i praksis

Pettersen sier videre at den nye ungdomsskolen på Tangvall har blitt veldig flott, men at det kanskje ikke hadde vært veldig populært om elevene skulle begynne å snekre, sage, blande betong og lime sammen deler inne i de nye flotte klasserommene.

– Vi er så heldige å ha en splitter ny videregående skole vegg i vegg, og der er det verkstedhaller for både tre- og betongarbeid. Det var her elevene fra Tangvall skole kunne samarbeide og konkurrere under veiledningen av dyktige fagfolk fra bedrifter i nærområdet. Dette synes vi var veldig spennende. Tilbakemeldingene fra elevene underveis og i etterkant var at dette var gøy og lærerikt. Det å kunne bruke den videregående skolens fasiliteter blir noe annet enn bare å stikke innom og se på tomme undervisningslokaler, sier Pettersen.

Helt til topps

Ungdomsskoleelevene i arbeid med prosjektet i lokalene til Søgne videregående skole.
Ungdomsskoleelevene i arbeid med prosjektet i lokalene til Søgne videregående skole.

Etter at elevene hadde gjort seg ferdig med prosjektet ble det kåret vinnere i hver at de tre niendeklassene. I etterkant har EBA kåret en totalvinner blant alle klassevinnerne, og det var premien for denne seieren elevene fra klasse 9B på Tangvall skole kunne ta imot mandag formiddag.

- Vi fikk ideen til gitarhuset da vi så bilder av Kurt Nilsens hus på nettet, men vi har forbedret det og gjort det helt perfekt, forteller Jens som uttaler seg på vegne av vinnergruppa.

Han legger til at de alle syntes det var morsomt og interessant å jobbe med prosjektet, men at de skulle vinne hele konkurransen hadde de ikke drømt om. Nå er det imidlertid han og resten av gruppa som kan spandere pizza med drikke til hele klassen etter å ha fått premien fra Lena Løland fra EBA.

Over 500 elever

– Prosjektet «Småhus» er gjennomført på Agder i fire år, med stor suksess. I år har 9.trinn ved syv ungdomsskoler og i overkant av 500 elever deltatt. Medlemsbedriftene bidrar med fagarbeidere eller lærlinger som er med på å hjelpe elevene til å designe og støype vegger til et hus. Dag to monteres elementene og elevene innreder og dekorerer. Elevene har vist enorm kreativitet og et stort engasjement. Det er gøy å se at de unge kjenner mestringsfølelsen og er stolte over arbeidet de har lagt inn. Blant kriteriene for å vinne var samarbeid, kreativitet, engasjement og HMS, og her scoret gjengen fra Søgne høyest og gikk av med seieren, sier opplæringsrådgiver Lena L. Løland til N247.

Powered by Labrador CMS