Anne Mari Ottesen tok bilder på 18 meters dyp når ektemannen Ernst Peter nøt Cola fra boks.

Bonndilten: – Det ble en morsom utfordring

Publisert Sist oppdatert
Signe Berit Øyerhamn t.v., Kenneth Knudsen og leder i Flekkerøy Dykkerklubb Ragnvald Eeg er arrangør for det ellevte arrangementet på øya. Totalt er Bonndilten arrangert 41 ganger.

– Jeg har gjort dette mange ganger før. Det handler om å vende Cola-flasken opp ned før man skrur av korken. Men i dag stod det en Cola-boks på menyen i stedet. På 18 meters dyp. Det ble en morsom utfordring.

Cirka 200 meter

Det er Haugesunderen Ernst Peter Ravn Ottesen som sier dette til N247 lørdag ettermiddag. Vi treffer han, og rundt 80 andre deltakere under helgens «Bonndilten» ute i Krageviga på Flekkerøy. Det er 41. gang at den tradisjonsrike «Dilten», som den kalles internt, blir arrangert. De elleve siste på Flekkerøy.

Det hele startet opp torsdag, og den mest hektiske og travleste dagen er lørdag. Søndagen går med til nedpakking, og et «takk for i år».

Etter mange dykk i Skjærgården rundt øya, avsluttes «Dilten» med selve Bonndilten. Det handler om å gå langs en natursti på 18 meters dyp, med innlagte spørsmål og utfordringer.

– Det handler om litt forskjellige poster. På en av dem er det blant annet spørsmål om litt historie fra Krageviga Fort. På en annen post må du nyte Cola fra en boks, og så må du spise en ostebit. Det er tøft bare i seg sjøl så langt under vann, sier Signe Berit Øyerhamn som er medlem i Flekkerøy Dykkerklubb som er arrangør av helgens «Bonndilt».

Campen under årets Bonndilt på Flekkerøy.

Ektepar

N247 var til stede da ekteparet Anne Mari og Ernst Peter Ravn Ottesen fra Haugesund jumpet uti ved den lille fjellknausen kloss ved klubbhuset til dykkerklubben på øya.

Hun som fotograf, han som deltaker. Naturstien på 18 meters dyp er cirka 200 meter lang.

Ernst Peter forteller videre:

– Vi kan ikke ha på oss svømmeføtter slik vi hele tiden er vant med. Det merkes veldig. I tillegg må vi balansere der nede med mellom 50 til 70 kilo tungt utstyr, samt bly. Det merkes også på kroppen, sier den blide haugesunderen, og fortsetter.

Alle samlet under årets bonndilt på Flekkerøy.

– Tidligere år har vi måtte åpne ei Cola-flaske på bunnen. Det har gått greit i alle tidligere forsøk. Flasken må åpnes opp ned for å forhindre at du får inn saltvann. Man blåser litt luft inn, så kommer innholdet ut. I år fant de på noe nytt. Nemlig Cola-bokser. Det er lettere å åpne ei flaske. Så det ble ei ny utfordring. Men det gikk greit, sier Ernst Peter etter å ha fullført «Bonndilten».

Mange dykk

Ragnvald Eeg er leder i Flekkerøy Dykkerklubb. Her forteller han om alle dykkernes opplevelser til sjøs denne lange lørdagen.

Ekteparet Anne Mari og Ernst Peter Ravn Ottesen fra Haugesund gikk «Bonndilten» på 18 meters dyp. Hun filmet, mens han drakk en Cola-boks.

– Blant de rundt 80 deltakerne fra Bergen i vest og fra Oslo i øst, kom det dykkere fra både USA, Australia, England og Fillipinene. Utrolig gøy med slik deltakelse. I vår oppdaget jeg to nye vrak som det skulle gjøres dykk på. Det ene ligger mellom Oksøy og Kinn. Det er en ammunisjonslekter som mest sannsynlig ble brukt til å dumpe ammunisjon i byfjorden etter krigen. Det andre er en selskute fra slutten av 1800-tallet som ligger utenfor Randesund. Den heter «Tabor» og stammer fra Arendal. Det er funnet vrakdeler tidligere, men nå er hoveddelen av vraket også funnet. De andre dykkene skjedde ved «Seattle» ute ved Korsvik, det ligger et half wreck (halvt vrak) ved Odderøya og ei gammel skøyte ved Gamleøya i Vestergabet. Videre var de ute til «Havbris» ved Songvår fyr. I tillegg er det også naturdykkere her i helgen, sier Ragnvald Eeg som strålte i kapp med sola og alle deltakerne hele helgen.

- Vi skal ut å lete etter østers og krabber. Vi må jo ha noe godt i gryta til lørdagskvelden her ute i vakre Krageviga, ropte en av naturdykkerne fra et av de mange teltene som preget den vesle campingleiren på plenen kloss ved bryggekanten.

Krageviga på Flekkerøy.
Powered by Labrador CMS