Stasjonssjef Jarle Danielsen (t.h.) og visestasjonssjef Olav Framvik inne i det første fyrrommet av flere i anlegget på Salemsveien.

Ekstremt miljøvennlig øvingsstasjon

Publisert
Olav Framvik (t.v.) og Jarle Danielsen utenfor det nye anlegget på Salemsveien. Brannstasjonen i bakgrunnen.

Tvers over gata til Kristiansandregionen brann og redning (KBR) på Salemsveien i Søgne er det nylig reist to svarte containere på 40 fot samt et mindre påbygg. Dette er regionens nye øvingsstasjon for brannmannskapene.

Tidligere har brannfolkene øvd på Høllen vest industriområde. Der ble det benyttet påtente branner med de avgasser dette fører til, spesielt når det gjelder kreftfaren for mannskapene. Nå har kommunen og KBR byttet tomt, og en tilnærmet utslippsfri stasjon er klar.

Røykmaskiner

– Fra dette kontrollrommet, eller via en fjernkontroll starter vi brann og røyk fra røykmaskiner lik de teatrene blant andre bruker. Vi er jo nærme boligområder, men dette er helt ufarlig når det siver røyk ut fra anlegget. I tillegg er «brannen» propan og ikke miljøfarlige vesker, og vi kan skru av og på som vi vil, sier stasjonssjef Jarle Danielsen til N247 torsdag ettermiddag.

Han sier videre at med et så avansert anlegg er det også mulig å skape uventede situasjoner for mannskapene som under øvelse er der inne uten annet lys enn de selv har med seg.

Inne i kontrollrommet kan instruktørene styre alt som skal skje inne i øvingsstasjonen.

Varmt

– Når det er tett av røyk der inne er det ikke stort de lyktene hjelper. Varmt blir det også. I dag har anlegget ikke vært i bruk, og nå er det 42 varmegrader der inne. Når vi fyrer opp, blir det veldig varmt, sier han videre.

I tillegg til de miljøvennlige fordelene ligger stasjonen 40 meter fra selve brannstasjonen, og der finnes alle fasiliteter for mannskapene, også oppholdsrom, dusj og toaletter.

Anlegget er en øvingsstasjon for hele KBR, og anlegget er kjøpt av et selskap fra Vestlandet og produsert i Latvia. Prislappen på anlegget er i underkant av fem millioner kroner.

Powered by Labrador CMS