Dronepiloter vd KBR Søgne og Songdalen per nå. F.V.: Visestasjonssjef Olav Framvik, stasjonssjef Jarle Danielsen, konstabel Bent Røiseland og utrykningsleder Carl Martin Moseid.

– Har troa på dette

Publisert
Skjermen på fjernkontrollen viser det drona «ser» i sanntid. Signalene går også til 110-sentralen og mannskapene ute i felt.

KBR Søgne og Songdalen har fått drone til bruk i brann- og redningstjenesten. Fire av staben er nå ferdigutdannet og kan bruke verktøyet i arbeidet. Ytterligere tre er snart ferdig med utdannelsen noe som betyr at hvert lag skal ha to dronepiloter på vakt til en hver tid.

– Vi var ferdige med kurset på brannstasjonen i Kristiansand sist uke og har allerede hatt bruk for hjelpemiddelet. Det etter melding om røykutvikling fra skogen på Røsstad. Dette har vi troa på, sier stasjonssjef Jarle Danielsen til N247 onsdag ettermiddag.

Streame i sanntid

Han sier videre at under bruk i tilfeller av skogbrann kan vi etter klarering fra tårnet på Kjevik sende opp drona og streame i sanntid til 110-sentralen og til mannskapene ute i området. Alle har lastet ned en app på mobiltelefonene og ser det samme som operatøren og sentralen ser.

Det er stasjonene i Søgne, Kristiansand, Lillesand og Vennesla som har tatt i bruk drone og utstyret skal alltid ligge i K39, bilen til utrykningslederen.

– Tilpasse behovet

– En av mange fordeler med et slikt verktøy er at vi kan kalle ut mannskaper etter behov. Når vi ser hvor stort brannfelt det dreier seg om kan vi tilpasse behovet for mannskaper i samarbeid med 110-sentralen. Det vil også bli mye lettere å kunne vurdere om det er behov for brannhelikopter ut fra terreng og omfang, sier visestasjonssjef Olav Framvik i det N247 får en demonstrasjon hvor alle de fire droneoperatørene kjører en rask øvelse.

Drona har en flytid på rundt 25 minutter per batteri.

Drona har beskyttelse rundt de fire propellene og kan derfor brukes i industribygg og andre bygg med hensyn til eventuelle gasslekkasjer eller liknende før mannskapene går inn i bygget.

– Den kan også brukes til visuelle søk etter savnede personer. Neste steg her er at vi vil bli utstyrt med drone med varmesøkende kamera, noe som vil være til ytterligere hjelp i det arbeidet vi utfører. Drona har en flytid på 25 minutter per batteri, og vi har har tre batterier tilgjengelig nå, avslutter stasjonssjefen.

Powered by Labrador CMS