– 22. og 23. august er de to dagene klubben har åpent mottak i brakka på Salemsveien, begge dager fra klokken 17.00-19.00, sier Finn G. Olsen og Christian Berthelsen i Søgne Cykleklubb.
– 22. og 23. august er de to dagene klubben har åpent mottak i brakka på Salemsveien, begge dager fra klokken 17.00-19.00, sier Finn G. Olsen og Christian Berthelsen i Søgne Cykleklubb.

Ny innsamling av sykler til Cuba

Publisert

I løpet av høsten sendes nye konteinere med sykler og annet utstyr fra Norge til Cuba. Det er setesdølen Jan Olsen som i en årrekke har stått for jevnlige forsendelser til øynasjonen på andre siden av Atlanteren.

Siden 2018 har Søgne Cykleklubb vært aktive på innsamlingsfronten og har årlig levert sykler, reservedeler og annet relatert utstyr til Olsens forsendelser.

– Senest i fjor gikk det rundt 50 sykler herfra for å bli en del av setesdølens forsendelser til Cuba, sier Finn G. Olsen. Det er han som er Søgne Cykleklubbs organisator av det som har blitt årlige innsamlinger.

To dager i august

– 22. og 23. august er de to dagene klubben har åpent mottak i brakka på Salemsveien, begge dager fra klokken 17.00-19.00. Vi håper mange også i år tar en sjekk i garasjen og ser om det finnes en brukbar sykkel som husstanden ikke lenger benytter seg av, sier Christian Berthelsen fra den lokale sykkelklubben.

Olsen legger til at sykler må være i en slik forfatning at de kan brukes.

– Vi sender ikke en gammel rusthaug til Cuba, men mindre reparasjoner og justeringer er ikke noe hinder for at vi kan ta imot en sykkel som ikke har vært i bruk på en stund, tilføyer han.

I tillegg til sykler er det også et stort behov for reservedeler, dekk, slanger og annet. Mindre ting som kan dyttes inn mellom sykler i konteineren er ønsket, og her nevnes spesielt skolesekker og barnesko, artikler som er mangelvare i øystaten.

– Kanskje lokale bedrifter har sponsorartikler eller reklame med en gammel logo eller et budskap som ikke lenger er aktuelt i lokalmiljøet. Dette kan være veldig ettertraktet blant barn og unge på Cuba, og vi tar gjerne imot og videresender dette, sier Berthelsen.

– Gjennom de årene vi har holdt på med dette merker vi at også folk utenfor Søgne tar veien ut her for å bidra. Vi klubben synes det er fint at vi kan være med på en aksjon som gir så mye glede for mottakerne. Mange cubanere opplever en helt ny hverdag når de kan sykle til markedet eller når barna kan tråkke rundt på en sykkel i et land hvor dette er en mangelvare. Vi håper vi også i år kan sende et godt bidrag fra Søgne til et land hvor innbyggerne har helt andre utfordringer en vi er vant til her hjemme, sier Finn G. Olsen.

I tillegg til alt som blir samlet inn, har også Søgne Cykleklubb ved flere anledninger sendt med ekstra gaver som klubben selv finansierer.

– Sender tre konteinere i høst

– Status akkurat nå er at jeg skulle starte pakking i dag, men det er utsatt to uker. Planen er å få av gårde tre konteinere i høst, det vil si 5-600 sykler. Dette er det 23. året med sykler til Cuba, og i alt er det sendt rundt 11.000 sykler, sier Jan Olsen til N247.

Han skryter av Søgne Cykleklubb og Finn Olsen for engasjementet han og klubben viser.

– I dag går det mange Søgne-drakter med reklame fra lokale bedrifter rundt på Cuba. Sykkelklubben er en raus klubb, og de bidrar med mange flotte sykler og annet utstyr som de er gøy å sende videre, fortsetter Olsen.

Han legger til at etter pandemien har turistene i stor grad uteblitt fra øystaten, noe som har ført til enda vanskeligere forhold for lokalbefolkningen.

– Så at vi kan bidra med sykler er fantastisk for alle som får seg et transportmiddel, og ikke minst for barn som aldri i livet har eiet noe fint og så plutselig får en flott sykkel de kan komme seg rundt med, avslutter organisator av innsamlingen, Jan Olsen.

Powered by Labrador CMS