Jørgen Pettersen og Svein-Harald Mosvold Knutsen (t.v.), Pensjonistpartiet

«Ekstrem gjeld - større handlingsrom?»

Publisert

Dette er et leserinnlegg som gjenspeiler innsenders mening.

Fra et gjeldsperspektiv er Søgne og Songdalen åpenbart mye bedre stilt, handlingsrommet er mye bedre, det er det ingen som helst tvil om - noe som begrunnes ut fra ren og skjær fakta, også fra Kunnskapsgrunnlaget.

Carl Erik Quist påstår i et leserinnlegg at jeg motsier de svar jeg selv har fått fra Statsforvalteren.

Quist, da bør du lese mitt leserinnlegg atter engang, for da har du virkelig bommet, kanskje bevisst? Det er jo nettopp Statsforvalteren sine tall jeg tar utgangspunkt i. Hvorfor fyrer du løs med slike uriktige påstander? Jeg aner ikke hvem du er, men før du påstår noe og kaster ut usannheter, kan du ikke i det minste kontakte meg for en diskusjon, for da å se hvor vi er uenige?

Mine tall og mitt leserinnlegg er gjort med utgangspunkt i det Statsforvalteren har kommet med, det vil si ut fra Kunnskapsgrunnlaget.

Sett fra et økonomisk perspektiv og med utgangspunkt i netto gjeld for de tre tidligere kommunene, korrigert for betydelige verdier som de innehar i hhv Å Energi og Energiverksfondet, så vil både Søgne og Songdalen inneha positive verdier, Songdalen betydelig positivt, mens gamle Kristiansand har enorme forpliktelser.

Hvem vil da ha det største handlingsrommet? Hvem vil da ha de største mulighetene til å bygge skoler, omsorgsboliger og andre kjerneoppgaver? Er det de som har ekstremt med gjeld eller de som har positive verdier?

Svaret er kanskje enklere å gi om man hadde overført spørsmålene til egen privatøkonomi… om økonomien er strukket med svært høy gjeld og tilsvarende høye rentekostnader og høye avdrag. Ville man i en slik situasjon ha masse ekstra penger til sine barn, sine foreldre, til helse og annet som er nødvendig i en livssituasjon? Eller vil man ha et større handlingsrom om det ikke er særlig gjeld? Og om man så har betydelige positive verdier, ja, da er det vel slik at «mulighetene» er enda større?

Jeg mener svarene er gitt, man kan av og til også unne seg noe luksus om man ikke er kraftig forgjeldet. Men jeg registrerer at andre påstår at handlingsrommet er større dersom man har store gjeldsforpliktelser…

Svein-Harald Mosvold Knutsen, Siviløkonom, Gruppeleder PP Kristiansand

Powered by Labrador CMS