Dagens rutebåt i Søgne kan forsvinne til fordel for en eklektisk båt i 2025.

Utslippsfritt i Ny Hellesund, hurra!

Publisert

Nå kan Søgne se fram til å få fine elektriske og universelt utformede rutebåter i Ny Hellesund i ganske nær framtid.

Den 7. juni vedtok bystyret i Kristiansand at det neste anbudet for rutebåter i Ny Hellesund og ytre Randesund skal be om utslippsfrie, elektriske fartøy. Dette gjelder anbudet fra 2025 til 2035, med mulig forlengelse til 2040.

Denne gladnyheten ønsker vi velkommen! Det er på høy tid at rutebåter i denne kommunen skal bli elektriske og nullutslippskjøretøy. Dette blir stillegående og behagelige båter, og ikke minst, universelt utformede, så sjøen faktisk blir tilgjengelig for alle.

Hvorfor er det på høy tid? Jo, teknologien er tilgjengelig, og flere kommuner og fylker, som Oslo og Rogaland er allerede i gang med å erstatte sine fossilbåter. Regjeringen vurderer å innføre krav til utslippsfri teknologi for ferjer og rutebåter over hele landet. Forslaget om det er på høring fram til høsten 2023.

Dette er et enkelt og viktig klimatiltak som vi lokalpolitikere kan innføre. Det er herlig håndfast, og et bidrag til en klode i bedre balanse både nå og for generasjonene kommer etter oss. Derfor er dette i større sammenheng politikk som flere partier på Stortinget har jobba for i mange år: At rutebåter og ferger skal bli fossilfrie. Og endelig kan vi komme i gang her i Søgne!

Noen spør om dette kan bli dyrt og gå utover tilbudet, men ingenting er dyrere enn å ikke ta klimakrisa på alvor. Og tilbudet har vi politikere et felles ansvar for å styrke, med nok bevilgninger og fokus på det. Man kan faktisk få både elbåter OG et bedre busstilbud i Søgne, Songdalen og resten av Kristiansand. Det jobber MDG for i kommunen, på fylket og på Stortinget. Alle andre partier er hjertelig velkommen til å bli med i det arbeidet.

I bystyret fremma vi i MDG et tilleggsforslag sammen med Venstre om å inkludere båttaxi i anbudet med det samme. Båttaxi kan gi flere tilgang til den deilige skjærgården vår. Disse båttaxiene bør også være fossilfrie, så langt det er mulig - og det tror vi det er i 2025. Så kan folk som ikke har båt eller lappen, eller turister og besøkende, også komme seg ut til øyer og holmer hvor rutebåtene ikke går. Det åpner for mye naturglede og samtidig for trygg og alkoholfri ferdsel til sjøs.

Vi støtta også Arbeiderpartiets gode forslag om å legge inn kveldsavganger med Hølleferga som fast rute framover, så ikke det må behandles politisk hvert bidige år, sånn som vi har holdt på både i Søgne og Kristiansand en god stund. Det fikk også flertall, så nå skal det ligge inne i kollektivtilbudet til sjøs i årene som kommer!

Vi i MDG jobber utrettelig for bedre kollektivtransport både til lands og til vanns. Vi gleder oss til å gli stille og utslippsfritt utover i Søgneskjærgården om få år!

Elisabeth Garlie Udjus, Søgne, 3. kandidat, og Hildegunn M. T. Seip, Songdalen, 1. kandidat, Kristiansand MDG.

Powered by Labrador CMS