- Den største i sør

Publisert

De bruker ikke store ord, heller ikke mange, brødrene Oddvin og Ingvar Pettersen fra Langenes når de beskriver Sør-Norges nye flaggskip i fiskerflåten.


- Nei, den er ikke den største, sier de.
- Sjekket registeret
Carl Aamodt, leder i Søgne Fiskerlag er av en annen oppfatning. 
- Jeg sjekket registeret tidligere i dag og «Hellevig 1» er den største tråleren mellom Haugesund og svenskegrensa, slår han fast.
- Båten er 40 meter, sier Ingvar.
- 43, sier Aamodt
Etter tre måneders ombygging på verft i Danmark kom Pettersens nye tråler hjem til Langenes fredag morgen. Der ble tråleren møtt av venner og familie med flagg og plakater på brygga..
- Det har vært et stort arbeid, og vi skal tilbake til Hanstholm for å hente noe mer utstyr, så går vi på havet, sier de to.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Oddvin og Ingvar Pettersen i messa på «Hellevig 1» like etter hjemkomst fredag morgen. (Foto: Nicolai Prebensen).
«Hellevig 1» er stor, den er på 499 bruttotonn og har fått helt ny rekefabrikk under dekk. På tross av størrelsen skal mannskapet ikke være på mer enn seks mann, fordelt på to skift. Båten er bygget i 2001, men fremstår i dag som nesten ny.
- Det kan hende vi skal være fire mann ombord når vi er på regulært fiske. Når vi skal på rekefiske holder det bra med tre mann, sier Oddvin.
Spennende
Brødrene synes den økende «tonnasjen» i fiskeriet i Søgne er gledelig. Det er spennende med alle de unge som satser på fiskeri.
- Det er gøy at så mange satser. Det eneste vi savner er et mottak. Da vi hadde mottak på Langenesbrygga hadde vi et miljø, det savner vi. I tillegg var det jo synd at det ikke ble fiskerihavn som det ble gjort forsøk på for noen år siden, men nå er det slik det ble, sier de.
- Vi husker godt når det yret av liv på brygga når trålerne kom inn for å levere. Enkelte dager lå de i kø utover fjorden og da hang både Oddvin og jeg på Langenesbrygga for å følge med. Det var selvsagt alltid mest moro når far kom inn. I og med at vi har vokst opp i dette miljøet har det i grunnen aldri vært snakk om noe annet enn at vi skulle følge i hans fotspor, sier Ingvar.
Artikkelen fortsetter under bildet.
«Hellevig 1» ble møtt med plakater og flagg da tråleren kom hjem fredag morgen. (Foto: Nicolai Prebensen).
Forsiktig ymter brødrene om en laber interesse for yrket i det offentlige.
- Det kan jo tenkes at ikke alle kjenner til arbeidsplassene og verdiene fisket i Søgne skaper. Vi hadde jo en historie her når vi søkte om å utvide brygga til denne nye tråleren. Vi var på nippet til å flytte alt til Kristiansand den gangen. Det er takket være en politiker i plan- og miljøutvalget at brygga endelig fikk gjennomslag. Hadde ikke det skjedd hadde vi flyttet, sier brødrene.

- Er det ikke litt tøft å satse så tungt som dere gjør nå?
- Jo, det er det, men vi har en far som kan faget og når vi spør, sier han bare «kjør på». Han er en ubetinget optimist, og det er jo bra å ha som ballast, smiler fiskerne.
Den gamle «Hellevig» ligger nå på utsiden av «Hellevig 1» på brygga på Langenes. Den blir nå lagt ut for salg.
- Fantastisk!
- Dette er fantastisk moro, sier fiskerlagets leder, Carl Aamodt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Leder i Søgne Fiskerlag, Carl Fredrik Aamodt roder Pettersenbrødrene for satsingen innen fiskeriet. Fredag var han innleid selger for krabbesalget til «Havlys» på Høllebrygga. (Foto: Nicolai Prebensen).
- Oddvin og Ingar er vannvittig dyktige. De står opp tidlig om morgenen, spiser havregrøt til frokost og jobber til sent på kvelden, minst seks dager i uka. At de har fått dette til er ingenting annet en fantastisk. Fiskerlaget synes dette er så moro at jeg ufattelig nok fikk presset noen kroner ut av kassereren i fiskerlaget slik at det ble kake ved ankomst Langenes i morges, sier han.
- Det er ingen her i sør som har fisket så mye i kuling som Oddvin og Ingar, dette har de fortjent, avslutter han.
Sist oppdatert 16.06.2017 klokken 21:42 av Nicolai Prebensen
Det er store dimensjoner på den 43 meter lange tråleren. Bildet er tatt fra broa. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS