Bildet er fra en tidligere Strandryddeuke.
Bildet er fra en tidligere Strandryddeuke.

Strandryddeuka er i gang

Publisert Sist oppdatert

– For mange har det blitt en tradisjon å delta på Strandryddeuka, og denne høsten inviterer Hold Norge Rent nok en gang til en ny runde med nasjonal ryddeuke som starter i dag fredag 8. september. Sammen rydder vi Norge, skriver Hold Norge Rent i en pressemelding fredag.

I dag går startskuddet for Strandryddeuka 8.–17. september 2023. Uka er en samling av mange arrangementer over hele landet, og Hold Norge Rent oppfordrer alle til å enten bli med på en ryddeaksjon eller arrangere en selv. Dette kan være en liten ryddeaksjon med familie eller venner, eller et større arrangement med jobben, idrettslaget eller andre frivillige.

- Under Strandryddeuka skal vi feire frivilligheten, spre kunnskap om forsøpling og, ikke minst, rydde tonnevis av søppel fra naturen vår. Det blir ryddeaksjoner i hele landet, og vi håper at flest mulig blir med på dugnaden, sier Heidi Gromstad prosjektleder for opprydding i Hold Norge Rent.

Søppel er data

I tillegg til å skape engasjement og fjerne store mengder søppel fra naturen er frivillige ryddeaksjoner bevisstgjørende og danner grunnlaget for innsamling av data om forsøpling.

Les mer om hvordan du planlegger og gjennomfører en ryddeaksjon.

- Dataen som frivillige bidrar med offentliggjøres årlig i Rydderapporten og gir oss et bilde av forsøplingssituasjonen i Norge, forteller Gromstad.

I fjor ryddet frivillige nesten ett tonn søppel, og det var frivillige i Vestland fylke som ryddet mest. Troms og Finnmark kom på andreplass, og Rogaland tok tredjeplassen.

- Fjorårets data fra frivillige viste at søppel som stammer fra personlig forbruk er mest vanlig å finne på ryddeaksjoner i Norge, men det ryddes søppel i større mengder fra næringslivet, avslutter Gromstad.

Alle kan bli med!

Under Strandryddeuka bidrar barnefamilier, vennegjenger, studenter, bondelag, fiskerinæringen, friluftsråd, lag og foreninger, kommuner, avfallsselskap og mange, mange flere til en ren og vakker natur.

Husk: Du kan rydde langs elver, innsjøer, strender, holmer, øyer, stier og i byrommet. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Både store og små ryddeaksjoner bidrar til en renere natur.

Hansker, sekker og levering

Kommunen opplyser at gratis hansker og sekker kan hentes i åpningstiden i innbyggertorgene i Tangvall, Nodeland og Kvadraturen. På Avfall Sør sin gjenvinningsstasjon på Mjåvann kan du også få hansker og sekker.

Hvor kan jeg levere avfallet?

Du kan levere det på Avfall Sør sine gjenvinningsstasjoner. Husk å opplyse om at det er marint avfall.

Dersom du trenger hjelp til henting av avfall, ta kontakt med Kristiansand kommune ved Tor-Fredrik Axelsen i Parkvesenet, mobil 970 50 091 og e-post.

Powered by Labrador CMS