Se Julius feire bursdagen sin

Publisert

I dag fyller sjimpansen Julius 44 år, og det markeres med oppmerksomhet og gaver til både han og flokken i Dyreparken. Se Julius feire bursdagen sin i filmen under.

I gavene fikk Julius noe av maten han liker aller best; frukt og nøtter. Pakkene er en fin aktivisering for hele sjimpanseflokken, og er med på å skape nysgjerrighet, utforskning og bruk av sansene deres.

Fun fact om navnet Julius

Julius ble født 26. desember 1979, og dyrepasserne trodde da at den nyfødte var en hunn. Derfor ble ungen først kalt for Julianne siden det var 2. juledag. Etter noen dager viste det seg at den lille var en hann, og navnet ble endret til Julius som han heter i dag.

Historien om Julius

Noen dager etter fødselen, 2. juledag 1979, ble Julius forlatt av moren Sanne. Dyreparkens ledelse bestemte da at man skulle ta den lille ungen ut og flaske den opp hos mennesker, for at han skulle ha mulighet til å overleve. Det var først og fremst hos Dyreparkens lege Billy Glad, hans familie, Dyreparkens direktør Edvard Moseid og hans familie som Julius bodde den første tiden, men også dyrepasser Grete Svendsen var avlastningshjem for Julius.

Da Julius bodde sammen med mennesker fikk han leke med menneskebarn og lærte seg å gjøre menneskelige ting. Han lærte seg å spise med skje, han ble veldig glad i sjokolademelk, han lærte å male og noe av det aller morsomste han visste var å kjøre bil(!).

Målet var å få ham tilbake til sjimpanseflokken, men det viste seg å være vanskelig. I mange år var Julius isolert fra flokken i Juliusgrotta, der han etter tur var samboer med Josefine, Miff og Bini.

I desember 2005 ble han endelig gjenforent med de andre sjimpansene, og siden har han vært den ubestridte lederen i flokken.

Renraset vestafrikansk sjimpanse

Sjimpansene er dessverre sterkt truet på IUCNs rødliste. Sjimpansene i Dyreparken er del av et internasjonalt bevaringsprogram, hvor målet er å ha en sunn bestand sjimpanser i verdens dyreparker som en reserve for fremtiden.

Hovedtruslene er ødeleggelse av leveområdene, jakt, fangst og salg som kjæledyr. På 1900-tallet var det ca. to millioner sjimpanser i verden. I dag er det bare 170.000 – 300.000 sjimpanser igjen.

En av underartene er vestafrikansk sjimpanse. En gentest bekreftet i 2018 at Julius er en renraset vestafrikansk sjimpanse, noe som gjør ham svært ettertraktet i bevaringsøyemed.

Powered by Labrador CMS