Tina Haagensen (biolog) og Rolf-Arne Ølberg (veterinær) under helsesjekken av de nyfødte tigerungene i Dyreparken.

Tigerungene fikk helsesjekk

Publisert
De nyfødte tigerungene i Dyreparken åpner i disse dagene øynene.

– Tigerungene, som ble født uventet i Dyreparken søndag 14. mai, har vært gjennom en helsesjekk, skriver Dyreparken i en pressemelding fredag morgen.

Ungene er nøyaktig 12 dager gamle, og veier 2,5 kg (hunnen) og 2,45 kilo (hannen) og i disse dager vil ungene åpne øynene.

- Ungene ser sunne og friske ut bortsett fra skaden i den ene poten til hannen, sier biolog Helene Axelsen.

Første levedøgn for den ene ungen fikk en brå start. Hannen fikk en skade på det ene benet som veterinær Rolf-Arne Ølberg mistenker kommer fra et annet dyr. Ungen fikk behandling straks skaden ble oppdaget, og tilstanden er fremdeles stabil.

Normalt

- Såret hans gror normalt, men det vil bruke litt tid før det er helt lukket. Vi behandler hannen jevnlig, og er ganske sikre på at såret kommer til å gro helt fint, forteller veterinær Rolf-Arne Ølberg.

Begge ungene er sammen med mor Boonya i et skjermet område slik at de får roen de trenger. Det er først til sommeren at gjestene kan se tigerungene.

Ungene ble født i tigrenes uteområde i Dyreparken søndag 14. mai til både gjesters og ansattes store overraskelse. Det er hunntigeren Boonya og hanntigeren Amur som er foreldre til ungene.

– Hyggelig overraskelse

- Dette var ikke planlagt i bevaringsprogrammet at Boonya og Amur skulle få flere unger, men fødselen var likevel en hyggelig overraskelse. Nå har mor Boonya ungene inne hvor de får ro. Begge ungene drikker godt, og det ser ut til at de har det bra, sa biolog Helene Axelsen like etter hendelsen.

Amurtigrene i Dyreparken er del av et europeisk bevaringsprogram. Det er bevaringsprogrammet som avgjør hvilke tigre som skal få unger basert på hvem som passer best sammen genetisk. Målet er å ha en sunn bestand av tigre i verdens dyreparker som en reserve for fremtiden.

Boonya fikk også unger med hanntigeren Amur i 2021. Den gangen kom det hele fem unger, hvorav to døde kort tid etter fødselen. De tre gjenlevende er nå blitt store, og skal snart flytte videre til andre dyreparker som del av bevaringsprogrammet.

Flyttet

Tidligere har Boonya fått et ungekull på fire med hanntigeren Ulysses. Dette skjedde i 2015. Boonya er med andre ord erfaren, og har vist seg som en god mor. Alle ungene fra det første kullet har flyttet videre til andre dyreparker.

Før Boonyas fødsler har Dyreparken opplevd tigerfødsler i henholdsvis 2002 og 2004. Totalt er det født 17 tigerunger i Dyreparken til nå.

Powered by Labrador CMS