Elbilforeningen er fornøyd med at det fra første juli blir påbudt med kortbetaling på alle hurtigladestasjoner.

– Påbudt med kortbetalingsløsning på hurtigladestasjonene

Publisert

– Fra 1. juli blir det krav om kortbetaling på alle nye hurtigladere, skriver Elbilforeningen i en pressemelding torsdag kveld.

– I dag er det elektrisk stemning i Elbilforeningen. Dette gjør livet lettere for alle elbilister, jubler generalsekretær Christina Bu.

– Dette er en stor seier for Elbilforeningen og for alle elbilister. Nå blir livet som elbilist bli lettere og terskelen for å velge elbil lavere, sier Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen.

Samferdselsdepartementet innfører 30. juni en ny forskrift om betalingsløsning for betaling ved lading av elektriske biler. Det betyr at det blir krav til ladeselskaper å tilby kortbetaling på alle nye hurtigladere bygget etter 1. juli i år.

Eksisterende betalingsløsninger som app og brikke gjennom Ladeklubben vil selvsagt fortsatt kunne brukes.

Langvarig kamp har ført frem

Elbilforeningen har lenge kjempet for at det å betale for hurtiglading skal være like enkelt som alt annet man betaler for.

- Dette er noe våre medlemmer har bedt om i årevis, sier Bu.

Etter mange års hardt arbeid har elbilistene og forbrukerne vunnet.

- Hadde ikke vi stått på og kjempet forbrukernes sak, hadde ikke dette blitt noe av, sier hun

Kortbetaling må også påbys på «gamle» ladere

– Nå må myndighetene fortsette arbeidet slik at kortbetaling også blir påbudt på eksisterende hurtigladere innen utgangen av 2025, slik Stortinget har bedt om, sier Bu

En fordel med kortbetaling er også at det blir det mye enklere å være turist fra et annet land på elbiltur i Norge.

- Nå kan Norge bli verdensledende på elbilturisme da det snart blir like lett å betale for lading som å kjøpe seg en is på veien, avslutter Bu.

Fakta:

  • Alle partier unntatt FrP stemte for endringer i lov om infrastruktur for alternativt drivstoff på Stortinget 12. juni og ble fulgt opp i statsråd 16. juni med ikrafttredelse 1. juli 2023.
  • Samferdselsdepartementet følger opp med forskriftendring 30. juni slik at det blir krav om å tilby kortbetaling på alle nye hurtigladere med effektuttak fra og med 50 kW og høyere.
  • Så mye som 87 prosent av norske elbilister mener at man burde kunne betale med kort når man hurtiglader. Dette er en økning på sju prosentpoeng fra i fjor. Viser tall fra Elbilisten 2023
  • Et stortingsflertall i transport- og kommunikasjonskomiteen bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og SV har fattet følgende vedtak 12. januar 2023: «Stortinget ber regjeringen stille krav om ettermontering av kontaktløs kortbetaling på eksisterende ladeinfrastruktur innen utgangen av 2025.»
Powered by Labrador CMS