Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, etter å ha kjørt testbilen tom for strøm under vintertesten i 2023.

– Rekkeviddeangsten lever i beste velgående

Publisert

Over halvparten av elbilistene frykter å gå tom for strøm på langtur, viser en ny undersøkelse fra NAF.

– Rekkeviddeangsten er langt fra død, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding onsdag morgen.

Hele 52 prosent av elbilistene svarer at de er redde for å gå tom for strøm på langtur i NAF Elbilmonitor som er gjennomført av Norstat. Blant folk som ikke har elbil er rekkeviddeangsten enda mer utbredt. Hele tre av fire som ikke har elbil svarer det samme.

– Det er fortsatt mange som tror at faren for å kjøre tom for strøm er veldig stor. Det er den ikke. Bilbergingstallene fra NAF viser at det ikke er flere som kjører elbilen tom, enn det er folk som går tomme for drivstoff med bensin- eller dieselbil, sier Sødal.

Det er tredje gang NAF gjennomfører den store elbilundersøkelsen, NAF Elbilmonitor. Rekkeviddeangsten har ikke minket siden undersøkelsen ble gjort første gang, for ett år siden. For elbilistene er det 3 prosent færre som er redde for å gå tom for strøm på langturen, mens blant de som ikke eier en elbil er det en oppgang på 3 prosent.

Kulde kan spille deg et rekkeviddepuss

De fleste som har kjøpt seg en elbil venner seg til hvor langt bilen kjører før de må ha et ladestopp, men det er perioder der du kan bli spilt et puss på rekkevidden.

– Kuldeperioder gjør at du kan kjøre betydelig kortere med bilen enn du er vant til. Er det skikkelig kaldt må du ta høyde for nær en halvering av rekkevidden og legge inn et ladestopp tidligere enn du er vant til, sier NAF-rådgiveren.

Har blitt fulgt av ladeangst

Etter hvert som rekkevidden på elbilene har blitt bedre og bedre, har vi trodd at rekkeviddeangsten har forsvunnet. Det har den altså ikke, men den har blitt fulgt av ladeangst.

– Funnene fra undersøkelsen kan også knyttes til folks ladeangst. Nemlig at folk er redde for å ikke rekke frem til laderen i tide, sier Nils Sødal.

– Med litt planlegging finner man en lader, men fortsatt finnes det deler av landet der det er langt mellom laderne, fortsetter han.

Neste uke legger NAF ut på verdens største elbiltest for niende gang. Da skal 25 elbilnyheter få testet både rekkevidde og lading under tøffe norske vinterforhold. Denne testen kan du følge her.

Powered by Labrador CMS