
Etter eksplosjonen på Andøyfaret: - Godt å være tilbake i kantina igjen
Mandag 15. juni, noen minutter før klokken viste 13.30, smalt det så høyt ute i Andøyfaret at folk i og rundt Vågsbygd, ja, beboere ute på Flekkerøy hørte også det enorme smellet. I tillegg til at de så all røyken stige opp mot himmelen. Rundt 150 arbeidere i den store bygningen ble evakuert, og både ambulanse, brannvesenet og politi var kjapt på plass. Torsdag åpnet den hyggelige betjeningen som styrer kantinen dørene igjen.
- Godt å være tilbake. Vi har jo jobbet andre steder i mellomtiden, men det var jo litt spesielt å åpne dørene her og ønske alle gjestene våre velkommen igjen til god mat og til en hyggelig prat, sa Renate Bjunes Hansen og Jonas Kumlemark, som hadde gjort ferdig all maten, som de gjorde hver dag før denne fatale mandagen ute på industriområdet på Andøya.
- Veldig godt
- Visst er dette en god og flott dag. For de ansatte, og ikke minst for at vi har et tilbud igjen til alle som jobber her, sier Bente Lill Bergstøl, som er regionsleder i Agder for Toma Facility Norge AS, bedriften som rår over nærmere 20 kantiner i landsdelen.
- Jeg var inne i Fiskåveien da det skjedde her ute denne mandagen, og var kjapt på hjulene, og det var jo et veldig syn jeg møtte, fortsetter, Bente Lill, som forteller at mye av kantinen fikk skader, også kjøkkendelen.
Torsdag åpnet altså kantine-bedriften dørene igjen, og folk strømmet til menyen som hadde både kalde og varme retter å by på.
- I dag får vi også besøk av folk som arbeider inne på selve Andøya, der den gamle bedriften til Einar Øgrey lå. De koser seg nok her sammen med de andre gjestene våre, sier Bergstøl.
Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik så det ut i Andøyfaret etter eksplosjonen 15. juni i år. (Foto: Arild Hansen, arkiv)
- Ingen konklusjon
Det er Barrus Kapital som eier det enorme bygget som rommer mange firmaer. Geir Aamo er driftsleder, og sier følgende til N247 rundt middagstider;
- Veldig flott å være tilbake her i kantina i dag igjen. Og så flott det er blitt, sier Aamo, som husker mandagen 15. juni veldig godt.
- Det ble jo en hektisk dag. Med masse evakuerte folk utenfor, og pressen strømmet jo også på. Nå gikk jo det meste sånn tålig, og det er ikke konkludert noe om hva som er årsaken. Jeg hadde spist litt sen lunch denne dagen, og da Renate i kantinen ga beskjed om at det vibrerte litt i sprinkelanlegget, tok jeg kontakt med rørlegger. Og da smellen kom, måtte vi bare reagere lynkjapt med å få folk ut fra bygningene, sier Aamo, og fortsetter.
Bygd om
- Vi har jo ikke fått helt klarhet i hva som egentlig skjedde. Nå er anlegget bygd litt om. Prosedyrer med nedtapping av sprinkler skjer nå i friluft, og man kobler til en slange for å lede vannet ut, sier Aamo, som syntes det var godt å se så mange folk tilbake igjen i kantina etter å ha hatt stengt i nærmere fire måneder.
Sist oppdatert 08.10.2020 klokken 14:14 av Nicolai Prebensen

Renate Bjunes Hansen og Jonas Kumlemark jobber i kantinen, og syntes det var godt å åpne dørene igjen, og se folket tilbake. (Foto: Arild Hansen)

Slik så kjøkkenet ut etter eksplosjonen i bygget 15 juni i år. (Foto: Lene Pedersen)