Butikksjef Ole Fredrik Haugen (foran) gleder seg over de høye pantetallene på Extra Tangvall. Bak fra venstre: Ane Repstad, Tone Lislevand, Ellen Molland, Petter Lunde og Bekuru Teklemichael.

Extra på pantetoppen i Søgne

Publisert

– Extra Tangvall tok imot nær 900.000 pantede bokser og flasker i fjor. Det plasser er dem på pantetoppen i Søgne, skriver Infinitum i en pressemelding onsdag.

Totalt ble over 1,5 milliarder flasker og bokser med pantemerke pantet i Norge i 2023. Det viser tall fra panteselskapet Infinitum. Det førte til at store mengder plast og aluminium ble resirkulert til nye bokser og plastflasker. I hele Agder ble det i fjor pantet totalt 98 millioner flasker og bokser.

Legger til rette

Extra-butikken beholder plassen på pantetoppen i Søgne. Det gleder butikksjefen.

– Vi er veldig gjerne på pantetoppen. Det er gøy for oss og bra for miljøet, og tyder på at kundene synes det er ok å pante her. Vi gjør det vi kan for å rengjøre maskinene, holde det ryddig og sørge for at det skal være en god panteopplevelse, sier butikksjef Ole Fredrik Haugen.

Panteautomaten hans er plassert rett ved inngangen og er lett tilgjengelig for kundene. Der står også en liten miljøstasjon som tar imot brukte batterier og lyspærer.

– Det virker som kundene våre er flinke til å pante. Miljøstasjonen er også mye brukt. De fleste setter pris på at vi legger til rette for viktige og enkle miljøtiltak, sier Haugen.

Flere produkter fra polet

Totalt er det 7600 produkter med pantemerke registrert hos Infinitum. Godt over 90 prosent av alle drikkevarer med pantemerke blir nå returnert.

– Resirkulering av tomgods fra drikkevarer gir store miljøgevinster. På denne måten sparer vi enorme mengder energi og får en betydelig reduksjon i klimagassutslipp, sier Randi Haavik Varberg, kommunikasjonsdirektør i Infinitum.

I 2019 begynte Vinmonopolet en satsing på såkalt klimasmart emballasje, og begynte å selge en rekke produkter innen vin og brennevin med pantemerke. Per nå finnes over 70 forskjellige typer vin og over 70 brennevinsprodukter som kan pantes.

– Vi ser også at stadig flere produkter fra Vinmonopolet kommer inn til våre anlegg, og returandelen på disse produktene stiger for hvert eneste år. Så tusen takk til alle som panter og til alle butikkansatte som tar alt tomgodset videre til oss, sier Varberg.

Powered by Labrador CMS