Disse to familiene var tirsdag med på hummersafari. Fra venstre Kirsti Andreassen med barna Mari og Julia og Markus Nilsen Rotevatn med datteren Ida Matilde.

- Spennende på hummersafari ved Oksøy fyr

Publisert Sist oppdatert
Her holder Sara frem litt av et «beist» som er hentet ut fra teina. I bakgrunnen Oksøy fyr.

– Dette var kjempegøy, og kan absolutt anbefales. Her så vi hummer bare på få centimeter avstand, vi fikk krabber fra teinene, hvor det også svømte et par digre fine torsk inni.

Moro

Gjester som hadde meldt seg på hummersafarien som har utgangspunkt fra brygga til kafé Geitodden på Flekkerøy hver tirsdag og torsdag, var i sitt ess og smilte godt da de steg i land fra den store og romslige båten som blir brukt under safarien.

Kaptein ombord er Jarle Thorkildsen. Han sier til N247 mellom en av de fem daglige turene at han jobber for Natur Norge AS i sentrum.

Her gjør kaptein Jarle Thorkildsen og matros og guidene Siv og Sara seg klar for en ny tur ut mot Oksøy fyr.

– Vi har et prosjekt som kalles for «Blått Senter», hvor vi tilbyr forskjellige båttilbud. Vi har hatt en lengre dialog med innehaverne på Geitodden, og en hummersafari ut til Flekkerøy Hummer SA reservat ute ved Oksøy fyr stod høyt på agendaen. Som sagt så gjort. I forrige uke startet vi opp med de første turene. Vi var litt uheldig med været, men det kom enkelte nysgjerrige gjester, sier Thorkildsen som var godt fornøyd med belegget tirsdag.

Tross i en del vind og et overskyet vær med litt regndråper i, møtte det opp et par og tyve personer. Både single og familier. For dette var virkelig noe for de helt små. De som aldri før har sett en sprell levende hummer.

Litt nifst

– Jeg har jo familie her ute på øya, og i guttedagene var jeg med på hummerfiske, sier Markus Nilsen Rotevatn som bor på Kolbotn.

Han ferierer i Vraget, på andre siden av Mæbøfjorden.

– Du kan tro datteren min Ida Matilde syntes dette var stor stas. Vi fikk se to hummere på hver sine 27 og 35 centimeter.

Vennefamilien med mamma Kirsti Andreassen fra Vestby har leid seg skibbu. Hum smilte også.

– Vi har hatt hummerteiner i Oslofjorden, så jeg har sett dette før. Men for barna Mari og Julia var det nytt, sier Kirsti.

– De var jo veldig store, spesielt klørne. Det var litt nifst. Det var noen av gullkornene de tre jentene kom med da vi traff dem på kafé Geitodden etter endt tur.

– På vei ut mot fyret fikk vi veiledning om det fredete området. Det ble trukket fire teiner, og vi fikk én hummer allerede i det første trekket. Videre én til i det tredje. Da vi dro tilbake til Geiderøya var det rundt 30-40 krabber og to torsk ombord i båten. Hummeren vi fikk oppleve ble sjølsagt satt ut på sjøen igjen, sier Jarle, veldig fornøyd med tirsdagens opplevelse.

Aktører

Det er flere aktører bak dette safariprosjektet. I tillegg til Natur Norge AS er også Flekkerøy Vel, Flekkerøy Hummer ASA, PitStop samt Geitodden med. Det er sistnevnte som har søkt, og fått midler fra Gjensidigestiftelsen.

I tillegg er enkelte ungdommer som deltar i kursene til PitStop med.

Her viser skipper Jarle Thorkildsen en hummer til Ida Matilde.

– Vi stortrives her ute på øya, og med hele prosjektet. Vi har vært på skiturer til Bortelid, har vært på flere båtturer, på bowling, og nå handler det om hummersafari. Vi er både matroser og guider ombord, sier Siv og Sara, som stråler i jobben.

– Veldig moro. Bare det å se barnas glede når hummeren blir trukket opp av havet, er nesten verd turen alene, sier Siv og smiler.

– Dagen i dag er vi veldig fornøyd med. Det blir helt sikkert enda bedre når prosjektet blir litt mer kjent, og ikke minst når det snart er fellesferie. Vi kan ta med oss 12 personer per tur, sier kaptein Thorkildsen og avslutter slik.

– Ute i hummerreservatet er det fem teiner som vi har tilgang til. Vi drar opp tre av dem per tur, så gjestene er sikret å se hummer på turen. Hver uke er det ungdommer her ute som skifter ut hummeren, slik at havets kardinaler går på «omgang». Folk som tar turen har virkelig noe å se frem til. Og på tampen. Turen er helt gratis for de små, sier Thorkildsen til N247 før han takker for seg denne tirsdagen ute på Geiderøya.

Powered by Labrador CMS