Disse ekvipasjene startet øvelsen på Geiderøya torsdag formiddag. Fra venstre Tom Heimastølen, Tone Espelind, Tommy Henriksen, Siri Moe Nilsen, Gerhard Simenstad, Geir Rommen, Sarah Iselin Fjeld, og Bjørg Elin Huseby.

– Alle fikk treff

Publisert Sist oppdatert
En av ekvipasjene på søk på Lindøya.

– Det er helt topp å arrangere denne øvelsen med utgangspunkt fra Geiderøya. Holmene ligger tett på hverandre, og vi har fått gjennomført dette akkurat slik vi hadde håpet på.

Åtte ekvipasjer

Det er Bjørn Tore Olsrud og Halvor Aas som sier dette til N247 torsdag formiddag. De er instruktører hos Norske Redningshunder. Med seg ut til Flekkerøy hadde de åtte ekvipasjer, og i samarbeid med Redningsselskapet fikk samtlige en flott dag i solskinnet, både på land og til vanns.

– Øvelsen handler om «Søk i båt mot land», sier instruktørene, som forteller at Norske Redningshunder er en landsdekkende organisasjon, og har rundt 2.000 medlemmer. Av dem er cirka 350 godkjente ettersøkningsekvipasjer, sier Alsrud og Aas.

Denne uken er rundt hundre ekvipasjer samt instruktører samlet på Evje Folkehøgskole. I løpet av året blir det arrangert seks hovedkurs, fire om sommeren og to om vinteren.

- Noen av dem trener, som her på øya i dag, mens andre igjen tar eksamen, sier de to instruktørene.

Tone Espelind med hunden sin klar for tur og ut på søk. Bak til høyre er båtfører i Redningsselskapet, Preben Løite ombord på SAR Nicolai Jarlsby.

- Vi må takke Evje Folkehøgskole for den fantastisk mottakelsen vi har fått. Vi trives utmerket. Å så må vi få takke mannskapene i de to båtene til Redningsselskapet. De har kort og greit vært enestående, sier de to.

To øyer

Like ut i skjærgården rundt Flekkerøy kryr det av holmer, og skjær. Torsdagens øvelse ble holdt både på Langøya og Indre Lindøy.

Tommy Henriksen er eier av hunden «Guinness».

Bjørn Tore Olsrud (t.v.) og Halvor Aas er instruktører under øvelsen på Geiderøya.

– Øvelsen starter med at vi først setter ut en markør (person) på ei av øyene. Den simulerer en person som er savnet. Så blir ekvipasjen, jeg og «Guinness», kjørt ut mot øyene. Vi ser vinden an, og jeg ser hele tiden på hunden. Vi kjører i sakte fart med hunden helt i front. Hunden søker med nesen og vi ser om den kjenner menneskelukt. Når hunden markerer tydelig at her er det noe, ber vi båtfører sette oss i land på den nærmeste og tryggeste plass.

– Noen søker fritt, mens andre velger line. «Guinness» skjøt fart med ei gang, og løp rett opp til personen som hadde gjemt seg på den vesle øya. Så viser hunden treffstedet til oss førere. Ganske utrolig dette, og veldig gøy, sier en stolt og glad Tommy Henriksen til N247.

– Alle ekvipasjene kom hjem blide og fornøyde. Alle fikk «treff», sier instruktørene Bjørn Tore Olsrud og Halvor Aas.

En dukkert må til etter endt oppdrag. Her er hunden «Guinness» på full fart ut i vannet på Geiderøya.
Powered by Labrador CMS