Lybsken fra Flekkerøy i slusekø.

Flekkerøy BK Sjøspeider: På kjempetokt med «Lybsken» til Finland

Publisert
Første mannskapet på turen: Bak fra venstre: Gloria Zapevalova og Solveig Kristoffersen. Midten fra venstre: Tommy Liane(skipper), Sebastian Baak (leder), Dennis Isaksen Åsen, Andreas Stenersen, Simon Liane og Oliver Loka. Fremst: David Ingebretsen

– Dette er er helt klart det lengste seilasen Flekkerøy BK Sjøspeider har lagt ut på. En seks ukers tur fra speiderhuset på Kårholmen via Danmark, Sverige, Åland og til Finland blir et fantastisk minne for de rundt 50 speiderne inkludert ledere, sier Bård Austefjord til N247.

17. juni

Bård var tidligere leder av Flekkerøy BK Sjøspeider. Nå sitter han som sekretær i styret, og fra familiens idyll inne i Grunnvollkilen har han full kontroll på ledere og mannskap ombord i speidernes siste innkjøp, seilbåten «Lybsken». Et 44 fot storhavseiler, som er rigget for ni personer.

– I 2017 seilte det speidere herfra og opp til Bodø på leir. Den gang var det den lengste ferden til sjøspeiderne så langt. Dette vi begir oss ut på nå, blir noe annet. 17. juni var vi fire ledere som dro med «Lybsken» ned til Strandby ved Frederikshavn. Alt måtte være klappet og klart når den første av i alt seks puljer skulle dra av gårde den 1. juli på denne fantastiske turen, sier Bård, og tar en titt på dataen.

Illustrasjon av toktet til Flekkerøy BK Sjø sommeren 2023.

Her kryr det av bilder som speiderne allerede har sendt hjem, og så langt har alt vært bare fryd og gammen.

Fra fremst med klokken: Marielle J Gundersen, Sofie Marie Vik, Sofie Kjellevik Olsen, Lara Lee Vos, Julie Tversland-Svartdal, Lina Ruud Nilsen, Ingrid Baagøe Broughton og Liv Flottorp. Ikke på bildet: Skipper og leder Jostein Ruud Nilsen og leder Anne Margrete Hetland Vik.

Opplevelser

Tommy Liane var leder på den første ferden 1. juli. Mannskapet om bord bestod av elever fra ungdomskolen. 8. juli kom nye speidere om bord i Karlsborg i Sverige. Jostein Ruud Nilsen tok med seg et mannskap bestående av bare jenter fra syvende trinn på barneskolen.

Og opplevelsene har stått i kø, både til sjøs og vanns.

Hver for seg har de besøkt tivoliene Liseberg i Gøteborg og Grøna Lund i Stockholm. De har tatt turen opp til Trollättan-kanalen, og de har vært gjennom Gøtakanalen.

- Jostein og jentene seilte fra Karlsborg ut Gøtakanalen og ut i Østersjøen. Og derfra nord til Stockholm, avslutter Bård Austefjord.

Tredje mannskap

15. juli overtok Frode Stokkeland ansvaret om bord. Med seg har han speidere i alderen 16-19 år.

Sekretør i Flekkerøy BK Sjø, Bård Gotskalk Austefjord.

N247 snakket med Stokkeland mandag ettermiddag.

- Nå er vi i ferd med å gå ut av Stockholms-skjærgården, sa han i en kjapp kommentar.

Det seks ukers lange toktet startet altså i Danmark, og det skal gå via Sverige, Åland, (er selvstyrt av Finland) og til Finland.

N247 kommer tilbake med flere reportasjer om toktet med «Lybsken» og de rundt 50 sjøspeiderne som skal delta på denne spennende og morsomme ferden.

Lybsken i slusa i Tørboda, Sverige.
Powered by Labrador CMS