Flekkerøy-skipper på Søgne-tråler: - Storfangst

Publisert

- Selvfølgelig ble det jubel ombord. Jeg har jobbet i mange år som både fisker og skipper, men har aldri opplevd maken til fangst, sier Greger Vestberg til N247.
For en stund tilbake fikk han og mannskapet i Søgne-tråleren Tenor ei makrellstørje på utrolige 325 kilo i trålen.
 
- Veldig gøy
- Jeg stod på broa, og over sambandet ombord hørte jeg plutselig noe skrik og skrål. Jeg løp kjapt ute på dekk, og det var litt av et syn. Bakpå båten der nede lå det litt av en rusk, og de andre gutta smilte om kapp. Ei makrellstørje på 325 kilo og som målte 2,9 meter, er jo ikke akkurat en dagligdags fangst. Jeg har vært med og fått en blåhai på over 150 kilo tidligere, men dette, nei, det overgår alt, sier Greger som kommer fra Flekkerøy.
Artikkelen fort setter under annonsen.
Den blide skipperen forteller videre:
- Vi var ute på konsumfiske i Nordsjøen. Det vil si at vi kan hente opp det meste av fisk fra havet, som blant annet sei, breiflabb og lysing for å nevne noe. Vi lå vel 45 nautiske mil vest av Karmøy da dette «vidunderet» dukket opp i trålen, eller «tralen» som vi sier her ute på øya, sier Greger Vestberg.
 
Til Danmark
- Makrellstørja ble deretter lagt ut til salgs på markedet, og den havnet etter hvert på fiskeauksjonen i Hanstholm. Så gikk ferden videre til Berlin. Kan tenke meg at det nok er mange tyskere som har kost seg rundt på sushi-restauranter i det siste. For dette er en veldig populær og kostbar fisk, sier Greger til N247.
Etter å ha fått makrellstørja trygt ombord, var det tid for sløying.
- For å få fisken fremover i båten mot kjølerommet, måtte vi feste et tau i halen. Videre måtte vi slippe den på vann igjen via vinsj. Så stor og kraftig var den, sier Vestberg.
 
I alle år
Det var etter påske i år at Greger fikk jobb som skipper ombord på Søgne-tråleren Tenor, hvor Frode Jensen er hovedeier.
- Jeg trives veldig godt her. Vi går to skift, som oftest med fire mann på hvert av dem. Båten er 36 meter lang og cirka ni meter bred. Passer midt i blinken for meg, sier Greger, som etter endt skolegang på øya, dro til fiskerifagskolen i Farsund.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Greger Vestberg skal mønstre på Tenor onsdag. På fritiden holder han på med litt arbeid nede ved sin nye skibu i Kårholmsundet. Her fotografert på brygga med sjarken sin. I bakgrunnen Flekkerøy BK Sjøs anlegg på øya. (Foto: Arild Hansen).
- Her tok jeg jeg både skipper og sikkerhetssertifikat samt radiokurs. Så lærte vi å bøte, sier Greger.
Etter skoleåret i Farsund bar det ut på sjøen med pappa Sigurd Jarl på «traleren» Norea.
- Foruten to år som bøter på Bøteriet på Geiderøya, har jeg vært på sjøen hele tida. Men jeg tok ikke over som skipper før min far trappet ned, sier Greger som jobbet som skipper på Flekkerøy-båten Sjøvik før han steg ombord i Tenor.
Fakta: 
«Maksimal lengde er over 300 cm, og vanlig lengde er opptil 200 cm. I 1979 ble det tatt en makrellstørje med en vekt på 679 kg og en lengde på 384 cm utenfor Nova Scotia. Det lengste kjente eksemplaret var 458 cm, og det tyngste kjente eksemplaret var 684 kg. Makrellstørja er målt svømmende i hastigheter opp til 66 kilometer i timen.» (Wikipedia).
Sist oppdatert 28.11.2022 klokken 19:35 av Jon Aamodt
Her står en stolt Christian Johnsen fra Søgne ved den enorme makrellstørja som veide 325 kilo, og som var 2,9 meter lang. (Foto: Privat)
Tenor på vei inn Høllefjorden til dåp 14. mars 2020. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS