Foreslår to-trinns løsning ved hummerparken

Publisert

Onsdag skal plan- og miljøutvalget i Søgne behandle søknad om dispensasjon for å sette opp en føringskant langs muren til hummerparken ved innløpet til Kilen på Langenes. Hensikten med føringskanten er å unngå skader på hummerparken og på båter som passerer gjennom kanalen som i dag kan være utfordrende å forsere. Utrast stein er den primære årsak til de vanskelige manøvreringsforholdene i kanalen. 
Rådmannen har innstilt på å avslå dispensasjonssøknaden og legger i saksbehandlingen stor vekt på uttalelsene fra fylkeskonservatoren som mener at sikkerheten til de sjøfarende bør ivaretas ved å fjerne stein som er rast ut. 
I forkant av utvalgsmøtet onsdag, har FrPs Bernt Daland utarbeidet et alternativ til rådmannens innstilling. Alternativet går ut på at det gis en midlertidig dispensasjon for det omsøkte tiltaket. Dispensasjonen skal kun ha gyldighet inntil de utraste steinene er fjernet fra kanalen. Forslaget innebærer samtidig at fylkeskonservatoren skal gi sin tilslutning til utforming av tiltaket før det kan gjennomføres. 
Forslagsstillerne henviser i sin begrunnelser også til Kystverkets høringssvar og viser spesielt til kommunens ansvar for å tilrettelegge for trygg ferdsel i en definert seilingsled. 
Ikke fendring
- Tiltaket har tidligere vært betegnet som fendring, men dette er misvisende. Det er snakk om et langsgående rør i plast eller tre som er festet til jern boret ned i grunnen, sier Olaus Syre som er den som har søkt om dispensasjon for å gjennomføre tiltaket. 
Midlertidig løsning
- Den beste løsningen er utvilsomt å få fjernet stein som har rast ut. Vi ser imidlertid at dette kan ta tid, med søknad og saksbehandling. Derfor mener vi en tidsbegrenset dispensasjon vil være en raskere måte å sikre både hummerparken og båter inntil et permanent tiltak er på plass, sier Daland. 
Skisse fra dispensasjonssøknad/saksfremlegg. (Foto: Søker/Søgne kommune)
Powered by Labrador CMS