Første fra Finsland på over 100 år

Publisert

Hun stilte til valg for første gang som kandidat for Senterpartiet ved kommunevalget i Songdalen i 2015 og ble valgt inn i kommunestyret som 19-åring. Johnny Greibesland ble ved samme valg gjenvalgt som ordfører, og Senterpartiet satt i førersetet i kommunens fire siste år som selvstendig kommune. 
I 2019 stilte hun igjen som kandidat for Senterpartiet ved lokalvalget, denne gang til Kristiansand bystyre. Igjen ble det fast plass, og som part i den styrende koalisjonen har Abusland vært leder av Helseutvalget i den nye storkommunen. 
I 2021 stilte Abusland til valg for tredje gang, denne gang som kandidat til Stortinget, og igjen har velgerne gitt ungdommen fra Songdalen fast plass. Denne gang i landets øverste folkevalgte forsamling. Nå venter en stortingsperiode i hovedstaden etter at hun først har gjort seg ferdig med mammapermisjon og inntar sin plass på Stortinget våren 2022.
Over 100 år siden sist
Med sin oppvekst i Songdalen, mellom Nodeland og Finsland, og med skoleårene ved Finsland skole, regner Abusland seg som fullgod finslending. Det er derfor historisk sus når bygda «på toppen av Kristiansand» får sin første stortingsrepresentant siden finslendingen Andreas Grindland representerte Venstre på Stortinget i 1912.
- Det var en utrolig spennende kveld, vi var ute og inne av listene hele kvelden. Jeg hadde et håp om å komme inn, men torde ikke helt tro på det, sier Abusland etter de nervepirrende timene under opptellingen sent mandag kveld. 
- Blir det 17. mai-feiring på Slottsplassen eller Sygna kultursenter i 2022?
- Det har jeg ikke rukket å tenke på enda, men kanskje det kan være greit å oppleve Slottsplassen og vise frem agderbunaden med finslandsmønster, sier den nyvalgte stortingsrepresentanten. 
Helse eller kommune
Abusland har engasjert seg i ulike politiske saker, men med et ekstra fokus på helse- og kommunalsaker og kan ut fra dette tenkes å sitte i de respektive komiteene på Stortinget.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Helsekomiteen er uten tvil mitt favorittvalg, det er der mine hjertesaker ligger, sier Abusland som er sykepleier og nåværende leder av Helseutvalget i Kristiansand. (Foto: Jon Aamodt).
 
- Reiser du på besøk til Kristiansand eller Songdalen kommune i forkant av neste stortingsvalg?
- Det kommer an på hva innbyggerne sier, jeg kan ikke bestemme på vegne av innbyggerne, det er de som må avgjøre dette. Jeg håper uansett det blir til familiegården som vi planlegger på akkurat nå. 
- Tre valg og alltid på vinnerlaget, hva har du gjort for å få det til?
- Senterpartiet er et vinnerlag, vi har hatt fremgang ved hvert eneste valg siden jeg ble med, men det hadde ikke skjedd uten alle som har stått på og gitt sine bidrag, sier Anja Ninasdotter Abusland, Finslands første stortingsrepresentant på over 100 år til N247 dagen etter at hun er valgt inn som ny representant til nasjonalforsamlingen. 
Sist oppdatert 14.09.2021 klokken 16:47 av Jon Aamodt
- Stem på oss unge, sa disse ungdommene før kommunevalget i 2019. Bak fra venstre Mona Dia og Jannike Arnesen. Foran fra venstre Siril Bratten, Ida Hirst og Anja Ninasdotter Abusland. Nå er sistnevnte valgt inn på Stortinget. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Valgkamp på Søgne videregående skole i forkant av årets stortingsvalg. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Powered by Labrador CMS