Styreleder i Søgne FK, Stig Trydal (innfelt) sier at den nye Murisør-banen på Tangvall er helt ubrukelig for spillere over 10 år. – Bytt ut olivenkjernene med gummigranulat, sier han.

Styreleder: – Helt ubrukelig

Publisert

– Underlaget er alt for hardt, og skadelig for spillere over 10 år. Det er ikke en spiller over den alderen som vil spille på den nye Murisør-banen på Tangvall, sier styreleder Stig Trydal til VG fredag morgen.

– Olivenkjernene er harde og skarpe, sier styreleder i Søgne FK, Stig Trydal.

Det var den 24. juni 2022 at den aller første kampen ble spilt på banen etter nybyggingen og i kunstgresset er det lagt olivenkjerner i stedet for gummigranulat.

– Underlaget er så hardt at det ødelegger benene til folk. Man får vondt i ankler og knær av å spille på det. I tillegg triller ballen rart og spretter merkelig. Det er triste greier. Skrekk og gru, sier Johansen Tydal til VG.

Forbud

Avisen skriver videre at en EU komite har nylig foreslått å forby mikroplast i kunstgressbaner og foreslår at forbudet skal være gjennomført i løpet av åtte år. EUs medlemsland i ministerrådet og EU-parlamentet har tre måneder på seg til å komme med innvendinger mot forslaget.

– At spillere nekter å spille på banen gjør at det har blitt krise med kapasitet Toyota-banen som har gummigranulat. Det er et helt annet underlag selv om den banen heller ikke er perfekt. Det er flere dumper i dekket og lag utenfra sier at den banen er farlig å spille på, sier styrelederen til N247.

Trydal sier videre at det beste og billigste nå er å bytte til gummigranulat.

– Bytt ut

– Murisør-banen er bygget for at det ikke skal lekke innfyll fra banen og i løpet av åtte år tror jeg det vil dukke opp et mer miljøvennlig produkt enn gummigranulat. Sug opp de harde og skarpe olivenkjernene og legg inn gummigranulat. Et eventuelt forbud tror jeg også vil ta adskillig lengre tid å gjennomføre enn de foreslåtte åtte årene, sier han.

Søgne FK har vært i møte med ledelsen i Idrettsenheten i kommunen uten at det i følge styrelederen kom noe ut av det møtet.

– De har ingenting å tilby per i dag, avslutter Trydal.

Trist

Jarle Olafsen, som har flere ansvarsområder i klubben, sier i en kommentar til N247 at det er trist å se en ny bane som står tom mesteparten av tiden.

– Samtlige spillere på junior- og seniornivå nekter å spille på den banen. Det er bare trist å være vitne til, sier han.

– Verktøykassa er tom

Christian Jørgensen er leder av idrettsenheten i kommunen og sier at de har forståelse for klubbens synspunkter i denne saken.

Christian Jørgensen er leder av idrettsenheten i Kristiansand kommune.

– Det er dessverre slik at verktøykassa er tom. I Randesund har de en tilsvarende bane, og de er fornøyde. I Åsgårdstrand har de også en bane med olivenkjerner og den var knallhard inntil den ble våt. Vi jobber med å finne en løsning som klubben kan leve med, men det vil ta tid. Fotballforbundet utarbeider nå en rapport om alternativer til gummigranulat. Bjørk eller kork er et alternativ, men kork flyter gjerne bort i regnvær, sier Jørgensen.

Han forteller videre at det kan være slik at dekket under kunstgresset er forskjellig på banene. På Kringsjå-banen i Randesund er det et plaststøpt dekke, mens Murisør-banen har et utrullet dekke.

Uaktuelt

Han sier videre at gummigranulat er uaktuelt.

– Vi kommer ikke til å legge gummi på banen. Det er det forbud mot og EU-parlamentet har gitt EU- og EØS medlemmene tre måneder med å komme med innspill til forslaget. Deretter har vi åtte år på å fjerne gummigranulatet på alle banene i kommunen. Med 48 anlegg hvorav 36 er fylt med gummigranulat har vi mye å ta tak i. Så dette har absolutt ingenting med vond vilje å gjøre, sier han og legger til at det er helt opp til klubben hvordan de legger opp banespillet.

Den nye banen har en delt bruk mellom fotballen og det nye skolesenteret på Tangvall.

I følge VG vil en utskiftning av alle rundt 1.900 kunstgressbaner med gummigranulat i Norge koste rundt 113,5 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Powered by Labrador CMS