Svein Repstad og Svein Eikeland testet den gamle Repstadsaga nylig. Det endte i at det viktigste «hjulet» gikk i oppløsning.

– Hovedhjulet i tre var pill råttent

Publisert Sist oppdatert
Svein Eikeland inne i den gamle saga på Repstad.

N247 har denne vinteren skrevet flere artikler om restaureringsarbeidet flere driver på den gamle Repstadsaga like overfor Repstad i Søgne.

(Under denne oppdateringen om arbeidet kan du lese om hva som har skjedd til nå.)

Den gangen ble det lovet at saga skulle være i drift innen sommeren. Det viste seg nylig at det ikke holder stikk. Da hele anlegget skulle testes og vannet ble sluppet inn viste det seg at det store hovedhjulet som driver anlegget gikk i oppløsning. Årsak, pill råttent treverk.

Hovedhjulet som ikke tålte belastningen da saga på Repstad nylig ble testet.

– Det hjulet står under vann ved flom, og tålte ikke belastningen da sentrifugalkreftene satte inn. Alt det andre fungerte perfekt, men dette betyr at vi får en utsettelse av den offisielle åpningen som var lovet før sommeren i år, sier Svein Eikeland til N247 tirsdag.

Over sommeren

Han sier videre at Svein Repstad og han hadde en mistanke om at dette kunne skje, og nå må dette hjulet bygges på nytt - med frisk ved.

– Det er mye annet som må gjøres nå om våren. Båtpuss, hagearbeid og den slags vårlige sysler. Når dette er unnagjort tar vi fatt på nybyggingen og en offisiell åpning av saga blir nok ikke før etter denne sommeren, avslutter han.

Arbeidet utføres i regi av Søgne Historielag og mange frivillige, store og små.

Den gamle saga på Repstad er snart klar til bruk.

11. februar 2023 15:21

- Torsdag ble tilførselsrøret til Repstadsaga reparert, med god hjelp av Svein Repstad, sønnen, og barnebarnet til Svein R, så renner nå vannet i røret for første gang på over 20 år. Litt lekkasje i renna på toppen må repareres, samt rensing i damportene, så blir det bra. I regi av Søgne Historielag, skriver Eikeland på sin Facebook-side.

Tidligere sak: Jeg er jo pensjonist og må ha noe å gjøre

- Den er klar til bruk innen sommeren, sier Svein Eikeland som denne vinteren er i ferd med å gjøre saga på Repstad klar til bruk.

Arbeidet er i regi av Søgne Historielag og fem grunneiere i området. Svein Repstad er en av dem.

- Vi setter veldig pris på at Svein har påtatt seg denne jobben, midler til det som eventuelt må kjøpes av utstyr har vi også. Her er også historielaget med og Søgne og Greipstad Sparebank. Lokale bedrifter støtter også i høy grad prosjektet med det som trengs av utstyr for å gjennomføre reparasjonsarbeidene. Tidligere har mange frivillige gjort en god del av arbeidet som trengtes for å få det som nå skjer til ferdigstillelsen, og Eikeland sluttfører altså arbeidet. Mange frivillige har meldt seg til tjeneste igjen.

1879: Saga ble bygd i 1879 og drev kommersielt frem til slutten av 1970-tallet. Den har vært i gang siden, men ikke på mange år nå. Saga er vanndrevet, og vannet føres ned i rør fra Håvann, inn i en dagstem hvor tilførselen av vann til det store skovlhjulet i kjelleren på bygget åpnes og stenges med en lem i stemmen.

Deler av dette røret ble ødelagt i forbindelse med en rotvelt en tid tilbake, men dette er nå til reparasjon etter at Eikeland fraktet det ned til bygda fredag.

Noe gjenstår

- Nå skal røret bare settes sammen igjen, ny lem i dagstemmen må bygges, og reimene som driver saga må fornyes. Dette hadde de på Slettebø AS, et selskap som i sin tid leverte saga i bygget, fortsetter Eikeland.

Han sier videre at all mekanikk i saga nå fungerer som det skal.

Det er mange frivillige som har gjort mye for å få satt i stand den gamle saga, og siste innspurt kom etter et initiativ fra Oscar Lohne og historielaget som nå Eikeland representerer.

- Det er vel best at jeg melder meg inn i laget før dette kommer på trykk, sier den tidligere sjømannen lattermildt.

Svein Eikeland og Svein Repstad ved Repstadsaga denne vinteren.

Åpning

Når generalprøven er unnagjort en gang på vårparten vil det bli en offisiell åpning. For skolelever og grupper er dette en gavepakke.

- Vi har to skoler innenfor sykkelavstand av saga, og tenk hvor gøy det måtte være å se hvordan sagbruk fungerte på den tiden for de yngre i dag. Det er neppe mange igjen av disse brukene i dag, og det må være en opplevelse å få se dette, sier Repstad som også lover at all HMS blir gjennomgått før det åpnes opp for publikum.

Han røper også at når alt er oppe og går, skal mye av kledningen skiftes, da selvsagt skåret på saga, fra stokk til plank.

Når det blir en offisiell åpning er ikke fastsatt, men Eikeland holder på lovnaden om at saga «går» i sommer.

Powered by Labrador CMS