Bildet er fra fjorårets havmonsteruke hvor leder i Søgne Dykkerklubb, Karl Klungland er på torvet i Farsund med noe av spøkelsesredskapene og søppelet som de frivillige hadde ryddet på havbunnen.

Vårens store ryddetokt

Publisert Sist oppdatert
Farsunds innbyggere fikk i 2022 se at to tonn søppel og 133 spøkelsesredskaper ble hentet opp fra sjøen og plassert på byen torg. Nå er frivillige fra Søgne sammen med Farsund ungdomsskoles elever, andre offentlige etater og frivillige foreninger igjen i gang med storopprydding i Farsunds skjærgård.

Songvaar Fyrs Venner med to ivrige båtførere har seilt til Farsund for å støtte Søgne Dykkerklubb (SDK) under Havmonsteruka som starter i Farsund mandag. I fjor stod den frivillige gjengen fra Søgne for en vesentlig del av innsatsen for å fjerne marint søppel og spøkelsesredskaper fra havbunnen utenfor byen.

To tonn: Resultatet etter fem dagers innsats fra onsdag til og med søndag den gang var to tonn søppel og 133 spøkelsesredskap. Arrangementet er i regi av Farsund ungdomsskole som har fått midler fra Handelens miljøfond, Farsund kunstforening, Einar Øgrey, Landbruksenheten i kommunen og Lister friluftsråd til å gjennomføre årets prosjekt. Prosjektet ble initiert i 2017.

Venneforeningen og dykkerklubben har «tjuvstartet» prosjektet som har oppstart mandag.

Geirs Smebøle i venneforeningen sier til N247 at de til nå siden fredag har tatt opp i tillegg til spøkelsesredskaper, 35 bildekk, fire-fem stoler, et terrassebord, en tre meter antenne, et stort bilbatteri og en gummibåt, så var dette en god start. Prosjektet er i samarbeid med skolen, Katland Fyrs Venner, Farsund undervannsklubb, kommunen og frivillige.

– Vi blir i alle fall til tirsdag. Søndag var det formiddagens dykk ned til MS Karmøy hvor Karl Klungland og Jan Kristoffersen brukte 10 minutter ned, hentet livbøya til lasteskipet og brukte 50 minutter opp. To dykk til ble gjennomført denne dagen, sier Smebøle videre.

Livbøya til MS Karmøy ble hentet opp fra dypet lørdag formiddag.

Foredrag: - Mandag blir våre miljøryddere (SFV/SDK) en del av Havmonsteruka 2023 i Farsund. Da skal leder i Søgne Dykkerklubb, Karl Klungland holde foredrag for alle elevene ved skolen i Farsund kino før hele prosjektet settes i gang, sier han.

Skoleelevene deltar aktivt i ryddingen i skjærgården og de får også bli med ut for å se hvordan ryddingen på havbunnen foregår, fra overflaten. Under uka skal elevene studere funn og skrive prosjektoppgaver om aksjonen og forsøpling i havet.

Frivillige i samarbeid med Farsund Fortøyningselskaps arbeidsbåt.
Powered by Labrador CMS