
Gjør alt for å opprettholde produksjonen: - Vi har delt hele organisasjonen i to
Produksjonen ved den nyetablerte elementfabrikken Element Sør går for fullt. Faglig leder Christian Berthelsen sier at de tidlig tok grep etterhvert som situasjonen utviklet seg.
- Vi har delt opp produksjonen i to skift. Halvparten av produskjonsmedarbeiderne jobber fra 07.00 til 14.00, resten jobber fra klokken 14.30 til 21.30. Dette for at ikke hele bedriften skal bli satt i karantene om noen blir smittet av koronaviruset, sier han til N247 tirsdag formiddag.
Berthelsen sier videre at kontorene er stengt og administrasjonen sitter alle på hjemmekontor.
- Alt av spisepauser foregår i små grupper, og vi har tatt alle de grep som er mulig for å unngå smitte. De ansatte har tatt dette på strak arm, og alle er svært forsiktige og våkne på farene ved dette viruset. De har tatt dette fantastisk, og vi produserer for fullt så lenge det er mulig.
Et økende problem er at bedriften har fått noen hindringer med å levere til byggeplassene.
- Noen byggeplasser er i ferd med å stenge, og der får vi ikke levert bestilte elementer. Andre har fryktelig dårlig tid og kan ikke få levert fort nok. Det er en krevende situasjon, og vi er forberedt på at situasjonen kan bli vanskeligere, sier han.
Berthelsen forteller videre at alle ansatte er varslet om at situasjonen kan forverres. Per tirsdag har bedriften 12 ansatte av totalt 48 i selvpålagt karantene eller sykemeldt.

Permitterte
Repstad Anlegg har i alt rundt 70 ansatte, og rundt ti personer er permittert grunnet manglende arbeid. Konstituert daglig leder Rolf Stig Prestvold sier at dette ikke skyldes manglende arbeid, men vanskeligheter med å få gjort jobbene der de er.
- Det er flere steder hvor vi ikke får gjort jobben på grunn av restriksjoner, og dermed hadde vi ingen annen utvei enn å permittere ansatte der jobbene ikke kan gjøres. Dette gjelder blant annet arbeidet med den nye Varoddbrua hvor alle de internasjonale arbeiderne ble sendt hjem. Da begrenser det seg etterhvert hvor mye vi får gjort i det prosjektet, sier han.
Hjemmekontor
I likhet med andre bedrifter har deler av administrasjonen hjemmekontor, mens resten er på kontoret.
- Dette fordi vi skal kunne opprettholde driften om noen av oss blir syke. Ute på anleggene er det kun en ansatt i hver maskin eller bil, og lunsjen tilbringes og også i maskinene og ikke i brakkene, avslutter han.

Christopher Holskog i Maskinentreprenør Per Try sier at også de har god aktivitet.
- Vi merker en nedgang i antall privatkunder, men ut over det går produksjonen som tidligere. Vi følger alle de retningslinjer som er gitt, og har ikke ansatte i karantene per i dag, sier han.
Fokus på enkle grep og anbefalinger fra FHI
- Vi har en gjeng med medarbeidere som er fantastisk løsningsorienterte. Alle tilpasser seg så langt det er mulig for å holde hjulene i gang, og det er stor fleksibilitet blant alle de 85 ansatte. Selv med utfordringer vi nå møter, får vi tingene til å gli og løser utfordringene sammen, sier Tom Arne Aamodt, daglig leder av Murisør AS til N247 tirsdag.
- Vi har fokus på enkle grep og de anbefalinger vi får fra Folkehelseinstituttet, tilføyer han.
- Få personer sammen
Ute på byggeplassene er det gjort tiltak for å unngå store samlinger av personell. Ingen store samlinger, men alle spiser i mindre grupper, og det er satt inn ekstra ressurser for å følge opp renhold og rydding.
- Til nå har vi hatt lavt fravær. Der noen i familien må være hjemme er medarbeiderne flinke og tilpasser seg situasjonen og løser utfordringene sammen, sier bedriftslederen.
Selger fortsatt boliger
- Salgstakten har ikke gått opp, men vi selger boliger hver uke, dog ikke like mange som før. Vi er forsiktige optimister, folk skal fremdeles ha en plass å bo når denne krisen er over, sier Aamodt.
Som den optimisten han selv definerer seg som, håper Aamodt at flest mulig vil være tilbake i tilnærmet normal virksomhet igjen i løpet av et par måneder.

Tom Arne Aamodt i Mur i Sør sier at til nå har bedriften hatt lavt fravær. Der noen i familien må være hjemme er medarbeiderne flinke og tilpasser seg situasjonen og løser utfordringene sammen, sier bedriftslederen. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)