
GoFrukt fra Songvaar
Torsdag var de aller fleste av Songvaars ansatte på kurs. Bedriften på Linnegrøvan har inngått en avtale med Engros Frukt AS om distribusjon av fruktkurver til næringslivet i regionen.
- Er ikke dette en helt ny vei å gå for bedriften?
- Vi trenger alle de bena vi kan stå på og dette er en del av den offensive tenkingen vi driver med i bedriften, sier Elisabeth Thomassen til N247.
Kjølerom
- Vi klargjør nå et kjølerom og pakkerom slik at vi håper å komme igang med prosjektet inne utgangen av august. Målet er å få nok kunder til at dette blir et pluss for Songvaar. Det er ikke så mange fruktkurver som skal til før det er et «plussprosjekt» for oss, og om ikke lenge vil vi levere ut en prøveproduksjon til bedrifter i Søgne.
- En viktig faktor er at vi selv står for all distribusjon direkte til kunden slik at vi får det nære kundeforholdet som åpner for å levere akkurat den kurven kunden ønsker seg, sier hun.
- Vi starter her i bygda, men håper selvsagt på å utvide nedslagsfeltet etterhvert. Vi har allerede en kunde i Sørlandsparken, og også der ute ligger et stort potensiale, fortsetter hun.
Sysselsetter åtte
Thomassen sier videre at seks til åtte personer i bedriften vil være sysselsatt i prosjektet. Da regner hun med lagerarbeidet, pakkingen og utkjøringen til de bedriftene som bestiller kurver.
- I dette konseptet kan kundene selv velge innholdet i kurvene. Vi har basispakker, men ut over det kan kundene selv bestemme innholdet og mengde. Dette er et produkt som mange bør kaste seg på. Prismessig blir dette rimeligere for en bedrift enn at en ansatt skal gå på bygda for å handle, reklamerer hun.
Landsdekkende
- Det er ingenting å si på arbeidsstokken her på huset, sier Berit Sørensen i GoFrukt etter endt kurs på Songvaar torsdag. I flere timer har hun undervist de ansatte i hvordan man behandler frukten og pakker kurvene.
- Dette tok de med en gang og smaksprøvene gikk ned på høykant. Det er strenge regler for behandling av matvarer og dette følges selvsagt opp her på Songvaar. Vi har 15-16 tilsvarende bedrifter i Norge som kunder og alle de prosjektene har vært vellykkede til nå, sier hun.
Lokalt
Frukten kommer i utgangspunktet østfra men det er ingenting i veien for å hente varene lokalt, noe Songvaar ønsker å etablere så godt som mulig.
- I en innkjøringsperiode sender vi varene fra hovedlageret, men når sesongen er der kan vi helt sikkert hente frukten lokalt. Vi skal levere frukt og grønt hele året, så det må nødvendigvis bli sesongbetont, sier hun.
Songvaar håper på en oppstart i løpet av inneværende måned.

De ansatte på Songvaar ble torsdag kurset i behandling av frukt og grønt i lokalene på Linnegrøvan. (Foto: Nicolai Prebensen)

Elisabeth Thomassen deler ut sunne smaksprøver under kurset torsdag formiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)