Tre blad Engenes samlet i Karusshallen. Fra venstre Georg, barnebarnet Mads og pappa Gøran.

Tre blad Engenes: – Det måtte vel bare bli håndball for Mads også

Publisert Sist oppdatert
Mads (t.h.) sammen med trener for guttelaget til Våg/Fløy, Thomas Jebsen Lundal og keeper Gabriel Holvik.

Etternavnet Engenes og håndball har bokstavelig gått hånd i hånd i Søgne i et mangfold av tiår. Nå er det 16 år gamle Mads Lorentz som skal leve opp til det pappa Gøran og «far» Georg utførte på parketten.

På Heimklang

Han far sjøl Georg, kastet sin første håndball ute på grusen på det som i årevis har vært parkeringsplassen utenfor ærverdige Heimklang, vis-à-vis Søgne hovedkirke på Lunde.

- Det var jo her skolen lå, og da ble det å kaste ball i friminuttene, sier Georg, som nylig passerte de 76.

Siden ble det spill i gutteklassene i Søgne, og Georg skaffet seg kjapt et navn i håndballkretsene, og det som fulgte i årene som kom, kryr det av minner fra.

– Vi spilte jo håndball ute på både grus og asfalt. Det fantes jo ikke idrettshaller den gang. Den første som kom var jo Odderneshallen (Ballhallen) på Lund på begynnelsen av 1960-tallet, sier Georg, som trente sønnen Gøran den gang han startet sin karriere.

Georg ble for øvrig i sin tid hedret med æresmedlemskap i den gang Vest Agder Håndballkrets.

Spillende trener

Gøran gjorde akkurat som faren da han startet karrieren. Han ble tidlig sett på som et stort talent, og målmaskinen fra bygda vest for Kristiansand ble med årene et fryktet navn i håndballkretser. Han fikk blant annet med seg storhetstiden den gang supporterne i «Bondehæren» samt flere hundre andre publikummere som fylte Nygårdshallen til randen.

– Det var ei veldig gøy tid. Vi hadde mange gode lokale spillere i troppen. Etter hvert kom det noen spillere fra byen, og vi var jo på det nest øverste nivå en stund, sier Gøran, som først gav seg som spiller som 42-åring. Det er bare åtte år siden. De ti siste årene han var i aksjon, var han spillende trener for sitt kjære Søgne.

Bylagsturnering

Gøran Engenes i kamp for Søgne HK i Tinntjønnhallen i 2013.

Tirsdag var Gøran på plass i Karusshallen som assistent for å trene Våg/Fløy sitt 15 års gamle guttelag. I mangel på spillere til å stille lag i hjembygda Søgne, må far og sønn pendle tur retur Vågsbygd tre ganger i uken for å spille ball.

Henrik Jebsen Lundal er sønn til Våg/Fløy-trener Thomas.

- Trist at det er slik, men nå har jo Mads et godt tilbud her, og han trives veldig med det, sier Gøran om sønnen som spiller høyre back, og som har ei god «venstreslegge».

Trener for laget er Thomas Jebsen Lundal. Han er oppvokst i Greipstad, men kom til AK28 som 16-åring. Der spilte han for både guttelaget og for A-laget. I de siste åtte-ni årene har han trent lag i IK Våg Håndball. Torsdag morgen reiser sønnen Henrik Jebsen Lundal, Mads Lorentz Engenes og Flekkerøy-gutten og keeper Gabriel Holvik på ei Bylags-turnering i Stavanger.

Trener i Våg/Fløy Thomas Jensen Lundal forteller:

- Disse tre guttene har til nå vært på seks-syv sonesamlinger. Videre på ei nylig regional landslagsmiljø-samling (RLM) som det heter. Torsdag skal de delta i ei bylagsturnering hvor alle de fem regionale landslagsmiljøene (RLM) fra hele landet møtes. Alle stiller med to lag hver. Så dette blir spennende, sier Thomas Jebsen Lundal til N247.

Powered by Labrador CMS