
Har fiskekaker i bagasjen til Kina
Når Hilde Lie drar tilbake til Kina hvor hun bodde i fire år har hun med seg fiskeboller, fiskekaker og annen sørlandsprodusert sjømat i bagasjen. Lie satser stort i et marked hvor mange av landets nesten 1,4 milliarder innbyggere søker etter ren sjømat uten tungmetaller. Engerviks fabrikker i Sør-Audnedal leverer slik mat og det er i utgangspunktet disse varene Hilde fra Tjønneveien i Søgne vil selge til landet.
En promille
- Det holder med en promilles markedsandel så er vi svært godt i gang, sier hun til N247.
I begynnelsen av november stod hun på stand på Asias største sjømatmesse i Qingdao Kina og stekte fiskekaker til mange av de 25 000 besøkende fra over 100 land som i år besøkte messen. Hun har lokal hjelp i Kina av venninnen Kari som hun ble kjent med under det fire år lange oppholdet. Kari er født og oppvokst i landet.
Tungmetaller
- Jeg begynte vel å leke med tanken i løpet av de fire årene jeg bodde der borte. Det er velkjent at sjømat fra Kina inneholder mye tungmetaller og kineserne er svært opptatt av å spise ren mat, spesielt sjømat.
- Vi er nå i en fase hvor vi knytter relasjoner og håper på salg. Nå i starten konsentrerer vi oss kun om fiskeboller og fiskekaker da det ellers ville blitt for mye for Kari i Kina. Går det bra er det ingenting i veien for å utvide sortimentet. Det er kun laksen fra Norge som er under boikott etter fredsprisutdelingen i 2010, andre varer får vi inn i landet, sier hun.
- Det blir noen turer på meg også og får vi dette til er det et enormt marked som venter. Jeg tenker også at dette kan bety mye for sjørelaterte arbeidsplasser her hjemme hvis dette går bra, fortsetter hun.
- Hvordan reagerte messedeltakerne på nystekte fiskekaker fra Sørlandet?
- Fiskekaker fra Norge er nytt i Kina, men jeg fikk et klart inntrykk av at de likte det de fikk smake på. Vi har også gjort en markedsanalyse og det ser positivt ut, sier hun men understreker at dette prosjektet er helt i startfasen.
Prosjektet har fått støtte fra Innovasjon Norge og Norges sjømatråd.
Søgnefisk?
Du har nære relasjoner til Frode Jensen som i fjor satset stort med å bygge en helt ny tråler (Tempo). Er det hans fisk du vil foredle og selge til kineserne?
- Nei, ikke i utgangspunktet. Jeg er ikke bundet opp mot Engerviks fabrikker men starter der. Det er klart at vi gjerne kan få til noe enda mer lokalt etterhvert, men foreløpig holder vi oss til fiskekakene og bollene fra Engerviks fabrikker, avslutter hun.

Når Hilde Lie reiser til Kina er det fiskekaker og fiskeboller som er tema for turen. (Foto: Nicolai Prebensen)

4. - 6. november hadde Hilde Lie stand på Asias største sjømatmesse som er 30 000 kvadratmeter stor med over 1. 396 utstillere fra 45 land. (Foto: Privat)