Baltasar frá Strandarhjáleigu og Ingrid Tvergrov fra Søgne etter NM sist helg.

To sølv i NM-debuten til Baltasar frá Strandarhjáleigu og Ingrid

Publisert

5-9. juli var det Norgesmesterskap for islandshester på Momarken i Mysen. Over 100 startende i forskjellige disipliner og aldersklasser.

Islandshesten går gangartskonkurranser på en oval bane (250-300 meter lang), og passløp foregår på et langstrekke. Det finnes ulike disipliner man kan starte som deles inn i 4-gang, 5-gang og forskjellige tølt og pass disipliner. Disiplinene er delt inn i forhold til alder; barn, junior (13-16 år), ungrytter (15-21 år) og senior (16+ år).

Kort om islandshesten: Gangartene pass og tølt er spesielle for rasen i tillegg til de tre vanlige gangartene skritt, trav og galopp.

Tølt er firtaktig og hesten flytter beina i samme rekkefølge som i skritt: og ett bein i bakken. På grunn av denne hurtige firtaktsbevegelsen uten svevmoment er denne gangarten meget behagelig for rytteren.

Pass er en totaktig bevegelse hvor hesten flytter samsides benpar samtidig. Pass er en hurtig gangart for det handler om kraft og fart.

Jeg, Ingrid Tvergrov, startet i passdisiplinene PP1 (stilpass), P2 (100 meter speedpass) og P1 (250 meter) i senior. I alle disiplinene er det om og gjøre å være raskest i pass, men i PP1 får man også karakterer for utførelsen.

Fra 0 - 10

Kort forklart går PP1 ut på at man får karakterer for de forskjellige oppgavedelene som skal utføres. Karakterene går fra 0 til 10. Man får karakter for legging fra galopp til pass, to karakterer for passkvalitet og nedtagning fra pass. Hesten skal gå pass på et strekke som er 100 meter og tiden vil spille inn i den totale karakteren.

P2 foregår på et 100 meter strekke med tidtagning. Her får man ingen karakterer, det er bare om å gjøre og ha raskest tid i pass på disse 100 meterne.

P1 er passløp fra startbokser på et strekke på 250 meter. Tidtakingen starter når dørene åpnes i startboksen og da har man 50 meter på å legge hesten i pass og hesten må ligge i pass resten av strekket på 250 meter. Her får man heller ingen karakterer, dette går bare på tid.

Til vanlig jobber jeg hos Sagahestar Bergkåsa i Lunde i Telemark som drives av Elisabeth Saga, Sigtryggur Benediktsson og datteren deres Liv Runa Sigtryggsdóttir. Har jobbet fulltid med hest siden jeg var ferdig på videregående, blant annet på Island, men siden august 2022 har jeg jobbet i Telemark. Dette er første året jeg deltar på NM og jeg var så heldig å få låne hest av Liv Runa Sigtryggsdóttir, som jeg jobber sammen med på gården.

Hesten jeg konkurrerte med heter Baltasar frá Strandarhjáleigu og eies av Liv Runa.

Stevnet gikk over all forventning og med hjem fikk vi:

  • Sølvmedalje i PP1 - 6,71
  • Sølvmedalje i P1 - 24,14 sek
  • 4.Plass i P2 - 8,70 sek

Nå som NM er ferdig er jeg ferdig i jobben min hos Sagahestar Bergkåsa, og på planen er to uker ferie hjemme i Søgne før skolegang på Island står for tur. På Hólar University College skal jeg ta bachelor i kort og enkelt forklart; ridning og rideinstruksjon. Her vil jeg få faglig utdanning innen ridning, ridetimer, temming og hestehold, og å arbeide med utvikling og innovasjon av kunnskap, på alle områder knyttet til islandshesten.

Powered by Labrador CMS