Sele på = på jobb = ikke forstyrr. Når selen er av har førerhunden fri.

«Har så absolutt en god del fritid»

Publisert

Førerhundens dag 2023: Annenhver nordmann vet ikke at førerhunder har fri

Gry Berg på tur i parken med førerhunden Narnia.

– Det viser ny spørreundersøkelse. På Førerhundens dag, onsdag 26. april, ønsker Norges Blindeforbund å opplyse om førerhundens liv og hvordan de har det, hele veien fra valp til pensjonist, skriver blindeforbundet i en pressemelding tirsdag.

– Førerhunder lever meningsfulle liv og de har så absolutt en god del fritid. Vi håper at vi gjennom årets kampanje kan bidra til folkeopplysning om hvordan førerhunder har det gjennom livet, sier generalsekretær i Norges Blindeforbund og tidligere førerhundbruker Per Inge Bjerknes.

Slengkommentarer

Gry Berg, som til daglig jobber som rehabiliteringsleder i Blindeforbundet, har ved flere anledninger opplevd at folk har slengt kommentarer som «stakkars hund» når hun er ute med førerhunden sin, labradoren Narnia (10 år).

­– Det er nok en del folk som tror at førerhunder må arbeide hele tiden. Når jeg går på tur med hunden og benytter den hvite stokken min så tror mange at Narnia er på jobb, selv om hun ikke har sele på, forteller hun.

Ny undersøkelse

Dette stemmer overens med resultatene fra en ny spørreundersøkelse Ipsos gjennomførte for Blindeforbundet i februar i år. I den fremkommer det at halvparten av Norges befolkning ikke vet at førerhunder har fri.

Men det kan Gry forsikre om at de har. Hun er opptatt av at hunden hennes skal få rikelig med fritid og at det er hensynet til hunden som står i første rekke.

– Hvis jeg merker at hun blir veldig sliten under en arbeidsøkt så tar jeg av henne selen og bruker stokken min i stedet, og så fort selen er av så har hun fri, og det vet hun. Siden Narnia er en eldre hund så prøver jeg også å være ekstra oppmerksom på dette. Jeg kan for eksempel utsette en handletur en dag for at hun heller skal få slappe av hjemme den dagen, forteller hun.

Fakta om førerhund:

 • På nåværende tidspunkt finnes det over 20 000 arbeidende førerhunder i verden. Rundt 300 av disse er i Norge.
 • Førerhunden er trent til å finne forskjellige holdepunkter i de miljøene den ferdes.Førerhunden jobber på kommando fra førerhundbrukeren, men gjør egne vurderinger som å gå utenom hindringer som brukeren kan snuble i eller kollidere med.
 • Den kan på kommando for eksempel finne en dør eller et sete. Det er nyttig på reise med tog eller buss.
 • Hunden kan på kommando søke etter lyskrysstolpe.
 • Førerhunden ser ikke forskjell på rødt eller grønt i fotgjengeroverganger. Det er brukeren som må vurdere når det er trygt å krysse veien.
 • Når en førerhund har selen på, er den på jobb og skal ikke forstyrres. Når selen er av, har den fri.
 • En god huskeregel at det alltid er lurt å spørre førerhundbrukeren om det er i orden å hilse eller la hunden sin hilse, selv om førerhunden ikke er på jobb.

Førerhundens livsløp:

 • Valpen bor med mor og søsken frem til den flytter til fôrvert 8 uker gammel.
 • Ved 1,5 års alder starter den trening og testing som førerhund.
 • Etter bestått godkjenningsprøve rundt 2 års alder, er hunden klar til å bli med brukeren hjem.
 • Førerhunden er yrkesaktiv frem til den er 10-12 år gammel.
 • Pensjonisttilværelsen får hunden hos en nøye utvalgt adoptivfamilie, primært fôrvertsfamilien, eller hos brukeren sin.
Powered by Labrador CMS