
Hva er din favoritt?
Denne artikkelen ble første gang publisert 25. november og mange har gitt sin stemme. Vi henter denne opp igjen før vi tar den endelige opptellingen av hva våre lesere foretrekker å ha på bordet julekvelden. Foreløpig leder juletorsken...
- Ribbe og pinnekjøtt er fortsatt nordmenns favoritter på julaften. Vi er opptatt av tradisjoner, og velger tradisjonsmat fremfor alternative retter på julaften, sier kokk Anette Fjelleng Hansen i en pressemelding onsdag.
Undersøkelsen er gjort av YouGov for MatPrat.no. Den tradisjonelle kampen mellom ribbe og pinnekjøtt i de ulike landsdelene er som før.
- Vi ser et tydelig skille mellom øst og vest når det gjelder julemiddagen, som i årene før. Mens østlendingene (utenom Oslo) velger ribbe, elsker vestlendingene pinnekjøttet sitt. Ribba går av med sammenlagtseieren for hele landet og står også på topp i Trøndelag og Nord-Norge, sier MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen.
- Pinnekjøtt og ribbe er begge populære valg både i Agder og på Sør-Østlandet, men ribba vinner også her. Dette er også den landsdelen der kalkunen står sterkest.
Dette spiser vi på julaften i år (hele landet):
Svineribbe: 43 %
Pinnekjøtt: 37 %
Kalkun: 7 %
Skinkestek: 5 %
Risgrøt: 5 %
Torsk: 4 %
Vegetarmat: 4 %
Annen middag: 4 %
Pizza: 3 %
Lutefisk: 3 %
Artikkelen fortsetter under bildet.

Syv prosent av befolkningen i Agder spiser torsk julaften, i følge MatPrat. (Foto: MatPrat.no)
- Juletallene er som de pleier stabile og julemiddagen er styrt av tradisjoner. Ribbe og pinnekjøtt er fremdeles på de aller fleste menyer på selve julemiddagen, med ribbe på førsteplass og pinnekjøtt som en god nummer to, mens kalkunen tar tredjeplassen, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen.
Agder
I Agder er det ikke torsken som dominerer på julaften. Av 311.134 personer i Agder er det 21.774 som spiser torsk i følge undersøkelsen.
Dette spiser vi i sør:
Svineribbe: 45 %
Pinnekjøtt: 27 %
Kalkun: 11%
Torsk: 7 %
Skinkestek: 4%
Risgrøt: 4 %
Lutefisk: 3%
Vegetarmat: 2 %
Pizza: 2 %
Sist oppdatert 11.12.2022 klokken 16:36 av Nicolai Prebensen

Pinnekjøtt er en klar nummer to på bordet julaften, både i landet og i Agder. (Foto: MatPrat.no)